CERNĂUŢI: SIMFONIE ARHITECTONICĂ

3 01 2021 LC CERN 1

Sub protecţia leului de aur

Până în primul deceniu al secolului al XX-lea, la începutul străzilor Templului (Templgasse, în prezent strada Universităţii) şi Poştei (Postgasse) se afla o clădire cu etaj. Era hotelul „Leul de aur” – „Hotel Golden Löwe”. În anul 1910, în acest loc a fost ridicată o clădire cu cinci etaje – un nou hotel cu vechea denumire. Pe faţada turnului clădirii a fost zugrăvit chipul leului în poziţie heraldică.  Noul hotel a fost construit în stilul secesiunii târzii şi neoclasicismului.

3 01 2021 LC CERN 2

Hotelul „Leul de aur” găzduia întrunirile literaţilor din oraş. De cele mai multe ori aici se întâlneau pentru a servi cafea şi a discuta reprezentanţii literaturii germane şi ucrainene.

3 01 2021 LC CERN 3

În prezent în parterul fostului hotel se află un magazin, iar numerele de hotel au fost transformate în apartamente. Vizavi erau două clădiri, care au fost distruse în rezultatul bombardamentelor din vara anului 1941. În locul lor nu au fost ridicate alte edificii, dar a fost amenajat un mic scuar, ca o prelungire a Pieţei Centrale. În 1999 aici a fost ridicat monumentul lui Taras Şevcenko.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului”  – www.lyberti.com

Добавить комментарий