Cernăuțiul a devenit „raiul” armelor de foc deținute ilegal

1573031501_zb

În octombrie, polițiștii din regiunea Cernăuți au organizat așa numită „lună preventivă” de predare ­voluntară de arme, muniție, explozibili și mijloace speciale. Avantajul acestui demers este acela că persoanele care predau armele scapă de tragerea la răspundere, indiferent că este vorba de o încadrare la vreo faptă penală sau doar una ce ține de alt gen de răspundere juridică. În timpul desfășurării sale, cetățenii au predat 219 de arme către unitățile de poliție din regiunea Cernăuți. Printre acestea – 147 puști de vânătoare și puști, 32 de pistoale cu gaz, 21 de arme albe și 14 dispozitive echipate cu gloanțe de cauciuc. Cer­năuțenii au predat de asemenea voluntar poliției 16 obuze, 6 grenade, trei mine și 560 de runde de calibru diferit. Încă de la 1 octombrie, când a început luna preventivă a predării voluntare de arme, muniție, materiale explozive și mijloace speciale pe teritoriul Ucrainei, cernăuțenii au început să predea activ armele și munițiile ilegale. În prima zi a operațiunii preventive, rezidenți din raioane cum ar fi Chelmenți, Noua Suliță, Storojineț și din orașul Cernăuți au transferat unităților de poliție 5 puști de vânătoare iar un rezident din raionul Hliboca a predat o grenadă „RGD-5”. Toate aceste arme și muniții erau în uz ilegal. În primele opt zile, cernăuțenii au înmânat voluntar 60 de arme de foc și arme albe – o denumire alternativă fiind „arme reci” – la po­liție, 15 arme speciale (echipate cu gloan­țe de cauciuc sau cartușe de gaz) și 2 grenade.

Periodic, autoritățile instituie o perioadă care, de regulă, durează o lună în care cei care dețin arme fără acte în regulă și le predau autorităților nu sunt sanționați. Spre exemplu, în aprilie 2017, în regiunea Cernăuți au fost predate la secțiile de poliție din regiunea Cernăuți 232 bucăți de muniție pentru arme de calibru diferit, 4 obuze și 1 mină din al doilea război mondial au fost, de asemenea, predate în mod voluntar. 16 deținători ilegali de arme pentru care, în mod normal, împrejurările presupuneau întocmirea de dosare penale au scăpat de așa ceva numai prin predarea armelor. Numai în ziua de 6 aprilie 2017 42 de unități de arme și 19 vehicule speciale. Printre cei predate – 22 de bucăți de pușcă de vânătoare și 5 puști obișnuite. În plus, 12 arme mici și 2 arme de casă au fost predate poliției. Cetățenii au predat, de asemenea, 8 pistoale cu gaz și 11 arme albe, așa numite „dispozitive traumatice”.

În luna octombrie a anului trecut, locuitori din regiune s-au oferit voluntar să predea poliției 160 de arme deținute fără forme legale, din care 140 cam în primele trei săptămâni. Printre altele, un cetățean s-a oferit voluntar să predea aproape jumătate de kilogram de explozibili și un lansator de grenade și cinci proiectile iar în ceea ce privește armele predate, cel puțin 96 din acestea proveneau din activități de trafic ilegal. Au fost și cazuri de arme fără toate formele legale care au fost transferate către unitățile de poliție și față de care mulți cetățeni și-au exprimat dorința de a le înregistra în proprietatea personală, ­problema înregistrării în cazul a 29 de arme de vânătoare și 26 de arme mici rezolvându-se chiar în acea lună.

Добавить комментарий