Cernăuțiul, colorat de petale şi de zâmbetele femeilor

Screenshot_1

De 8 Martie florile au fost în mare căutare. Bărbații s-au sculat dis-de-dimineață pentru a alege cele mai frumoase buchete pentru doamnele și domnișoarele dragi inimilor lor. Cele mai căutate flori au fost trandafirii și lalelele. În florării prețul unui trandafir este de 50 de grivne, iar o lalea costă 17-20 grivne. Nu puțini au fost acei care și-au bucurat femeile iubite cu compoziții florale de toată frumusețea, prețul cărora este câteva sute de grivne.

Ziua Femeilor este o ocazie fericită pentru profituri grase. Este o zi așteptată cu nerăbdare atât de femei, cât și de florari. Ultimii rămân mai mulțumiți, pentru că înregistrează profituri grase. La Cernăuți sunt mai multe piețe de flori, însă comercianții ambulanți și-au întins mici tarabe cu flori și pe străzile orașului. În aceste zile au crescut vânzările magazinelor cu cosmetice, iar restaurantele și cafenelele au fost solicitate până la refuz. Mesele au fost comandate cu multe zile înainte de sărbătoare. De asemenea și saloanele de frumusețe au fost în aceste zile suprasolicitate de reprezentantele sexului frumos care și-au dorit să fie frumoase și deosebite de 8 Martie. Ziua Internaţională a Femeii, celebrată pe 8 Martie, nu este o sărbătoare atât de veche. Prima dată, această sărbătoare a avut loc pe 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca şi în alte câteva ţări europene, unde s-au desfăşurat marşuri şi manifestaţii cu caracter socialist.

Ziua Internaţională a Femeii este astăzi sărbătoare oficială în Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Burkina Faso, Cambodjia, China (numai pentru femei), Cuba, Georgia, Guineea-Bissau, Eritrea, Kazahstan, Kyr-gyzstan, Laos, Madagascar (numai pentru femei), Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal (doar pentru femei), Rusia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam şi Zambia. Potrivit tradiţiei, în această zi bărbaţii le oferă mamelor, soţiilor, prietenelor, colegelor, etc. buchete de flori şi mici cadouri. În anumite ţări, Ziua Internaţională a Femeii coincide cu Ziua Mamei, sărbătoare în care mamele şi bunicile primesc cadouri de la copii şi nepoţi. În ultima perioadă în Ucraina se discută intens despre necesitatea sărbătoririi zilei de 8 Martie. Volodymyr Veatrovyci, directorul Institutului Ucrainean al Memoriei Naționale a propus anularea la nivel de stat și excluderea din lista zilelor de odihnă a zilelor de 8 martie, 1 mai și Ziua Victoriei. Potrivit lui Veatrovyci, în Ucraina, ar trebui respectate la nivel de stat doar acele sărbători care marchează evenimente de importanță crucială, cum ar fi Ziua Independenței sau cea a Constituției, nu și sărbătorile moștenite din trecutul sovietic. Oricum, 8 Martie rămâne în conștiința noastră o sărbătoare a frumuseții și a primăverii.

Lasă un răspuns