Cernăuţiul – inima culturii române

DSC_0967

Ziua de 15 iunie este însemnată cu roşu în calendarul spiritualităţii româneşti, este ziua trecerii în nemurire a poetului nostru naţional, Mihai Eminescu. În mod deosebit Luceafărul poeziei românești este omagiat la Cernăuți, în orașul debutului său literar. Anume aici, cu 150 de ani în urmă, învățăcelul Gim­naziului german, Mihăiță Eminovici, a scris prima sa poezie, o poezie-recviem consacrată pierderii dascălului său școlar și spiritual, Aron Pumnul.

Suita de manifestări dedicate zilei trecerii în veșnicie a lui Mihai Eminescu a început cu un parastas la mormântul lui Aron Pumnul, ca apoi să urmeze în curtea casei acestuia, unde se înalţă bustul în bronz al marelui poet. Scriitorul și publicistul Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, care şi-a asumat marea responsabilitate de a asigura transformarea „vechii case a lui Pumnul” în Muzeul „Mihai Emi­nescu”, o filială a Muzeului etnografic regional, a subliniat că aceasta va fi rezultatul unei colaborări a Guvernului României cu autorităţile ucrainene. Domnul Vasile Tărâţeanu a mai comunicat că duminică, 19 iunie, de Sfânta Treime, pe faţada „Casei lui Aron Pumnul” vor fi inaugurate două plăci comemorative, consacrate împlinirii a 150 de ani de la debutul literar al lui Mihai Eminescu.
Secretarul de Stat din cadrul Depar­tamentului Politici pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Petre Guran, a recunoscut că are o mare onoare şi bucurie de a fi la Cernăuţi „în ziua naşterii în ceruri” a lui Mihai Eminescu.
„Ne întâlnim aici să-i mărturisim marelui Eminescu despre faptele și gândurile noastre, despre convingerile noastre în ceea ce ne privește ca neam, ca mentalitate și popor în rândurile popoarelor lumii”, a accentuat Consulul General al României la Cernăuți, Eleonora Moldovan, care consideră că omagierea lui Eminescu este o frumoasă tradiție, încetățenită la Cernăuți.
Apoi au fost depuse flori la monumentul lui Mihai Eminescu din centrul orașului. La ceremonie au participat conducători ai regiunii, Secretarul de Stat din cadrul Departa­mentului Politici pentru Relațiile cu Românii de Pre­tutindeni, Petre Guran, repre­zen­tanții Consu­latului General al României la Cernăuți, în frunte cu Consulul General, ­ Moldovan, membri ai so­cietăților național-culturale ale românilor din regiunea Cernăuți, intelectuali, elevi și studenți. Adresându-se către cei prezenți, domnul Petre Guran, a ținut să men­țio­neze: „Eminescu a pornit de la Ipoteşti şi a venit la Cernăuţi să facă carte. Iată ce datorăm noi Cernăuţiului – cartea pe care i-a dat-o, prin Aron Pumnul, lui Eminescu. În faptul că a făcut primul pas în acest pelerinaj al înţelepciunii, vedem o mândrie aparte că naşterea culturii moderne, limbii literare moderne este strâns legată de oraşul dumneavoastră”.
Din partea conducerii regiunii a luat cu­vântul președintele Consiliului Regional, Ion Muntean.

Добавить комментарий