Cetatea Hotinului „asediată”… de turişti

11 10 2021 HOTIN 1

Pregătirile pentru marcarea împlinirii a 400 de ani de la Bătălia de la Hotin din 1621 au fost intense, planificate fiind acţiuni de amploare, dar, într-o măsură oarecare, a intervenit pandemia de coronavirus. La festivităţile de trei zile, desfăşurate pe teritoriul mândrei cetăţi a Hotinului, n-au putut să vină delegaţii din Turcia, Lituania, Moldova, România şi Polonia – din ţările unde se ştie despre aceasta bătălie, dată în principiu între oştile poloneză, de partea căreia luptau şi cazacii zaporojeni,  şi cea osmană pe teritoriul de atunci al ţării Moldovei. Istoricii caută să evidenţieze pierderile din ambele părţi ale redutelor de lângă cetatea Hotinului,  fără a lua în considerare jertfele în rândurile localnicilor, care au fost jefuiţi şi de turci, şi de polonezi. I-a consolat pe moldoveni doar faptul că după încheierea păcii, cetatea Hotinului a fost retrocedată ţării lor.

11 10 2021 HOTIN 2

Primarul Comunităţii Teritorial Unite Hotin, Andrii Dranciuk, a precizat pentru Ukrinform că la festivităţi au participat doar două delegaţii străine şi ambele din Polonia. În cadrul programului de sărbătoare au avut loc spectacolul teatralizat despre Bătălia de la Hotin, festivalul-concurs al cântecului contemporan „Râul Nistru”, la care au participat circa 20 de interpreţi din întreaga Ucraină, evoluarea Grupului „Kozak System” etc.

11 10 2021 HOTIN 4

În aceste zile cetatea Hotinului a fost asaltată de mulţi turişti, care au venit aici, pur şi simplu, să se odihnească împreună cu familiile lor, lucru atestat în imaginile propuse „Libertăţii Cuvântului” de jurnalista Aliona Ciorna.

11 10 2021 HOTIN 3

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий