Cetățeni ucraineni și moldoveni, folosiți la muncă forțată în Polonia

ea9698cb-042e-4e44-9937-8ebd5377a83a

Angajații secțiunii Pomerania al Poliției de Frontieră din Polonia au arestat un bărbat de 42 de ani, cetățean al Poloniei, care folosea polonezi și străini, inclusiv ucraineni, la munci forțate în construcții. Victimele sale sunt 540 de oameni, care nu au primit în total 4.500.000 de zloți (peste un 1 milion de euro) drept salarii și alte plăți.

Polițiștii polonezi au dat de urmele activității infracționale a bărbatului de 42 de ani acum un an, în timpul verificării unei firme în județul Wejherowo, voievodatul Pomerania. Bărbatul recruta muncitori pentru construcții din anunțuri polonezi – cetățeni din Ucraina, Belarus, Georgia și Moldova.

Mai întâi acești oameni lucrau în firma bărbatului. Erau aleși în mod special cei ascultători, supuși și vulnerabili la manipulare. Aceștia erau trimiși la lucru la construcții în Polonia și Suedia.

Potrivit materialelor anchetei, angajații nu semnau contracte sau le încheiau într-o limbă neînțeleasă. Angajatorul obișnuia să le ia pașapoartele și alte documente, iar salariu nu le achita în general sau doar în părți neînsemnate.

Când angajații aminteau patronului despre salarii, erau amenințați cu deportarea sau erau acuzați pe nedrept de furt, trimițând reclamații la poliție. Bărbatul organiza adunări de muncitorilor obligatorii, în timpul cărora amenința, umilea, ofensa și bătea muncitorii.

Potrivit anchetei, între 2016 și 2018, bărbatul a folosit pentru lucru forțat minimum 540 de persoane, iar salariile neachitate au constituit cel puțin 4.500.000 de zloți (peste 1 milion de euro).

Organizatorul escrocheriei folosea acești bani pentru dezvoltarea afacerii sale legale. Potrivit oamenilor legii, bărbatul era ajutat de două femei care făceau operațiuni bancare între sute de conturi bancare pentru acoperirea surselor financiare. Bărbatul vinovat este acuzat de trafic de persoane și riscă pușcărie de trei ani. La rândul lor, femeile sunt acuzate de spălare de bani, pentru care riscă zece ani de închisoare.

Lasă un răspuns