Chemaţi să vestească Evanghelia iubirii milostive şi a mântuirii lumii

Screenshot_5

La 12 iulie, stil vechi, în Ucraina vor fi prăznuiţi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Biserica a hotărât ca aceşti doi mari Apostoli sa fie cinstiţi în aceeaşi zi, deoarece în aceeaşi zi şi în acelaşi an au pătimit moarte de martiri la Roma.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt doi oameni diferiţi, chemaţi de lisus Hristos să vestească aceeaşi Evanghelie a iubirii milostive şi a mântuirii lumii. Diferiţi ca loc de naştere şi cultură sau formare profesională, Sfinţii Petru şi Pavel au fost chemaţi la apostolat tot în mod diferit şi au primit de la Hristos şi de la Biserică misiuni diferite: Sfântul Petru începe predicarea Evangheliei la iudei, iar Sfântul Pavel — la neamuri (etnii diferite). Sfântul Petru apare primul în listele celor doisprezece Apostoli, iar Sfântul Pavel este cel de-al treisprezecelea Apostol.

Amândoi Apostolii aveau o puternică experienţă a pocăinţei sau a convertirii: Sfântul Petru s-a lepădat de Hristos de trei ori, apoi a plâns cu amar (Luca 22, 62 ), La iubit şi L-a mărturisit pe Hristos până la moarte martirică; Sfântul Pavel a persecutat Biserica lui Hristos, dar ulterior a regretat aceasta în tot timpul vieţii lui şi a lucrat apoi pentru Biserică mai mult ca oricare altul.

Sfinţii Petru şi Pavel mai aveau în comun dragostea lor puternică pentru Hristos şi pentru Biserica Sa.

În regiunea noastră una dintre cele mai mari biserici cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel a fost ridicată nu demult la Hruşăuţi, raionul Hliboca. Această sfântă zidire se află pe un loc înalt din sat de unde se văd legendarii codri ai Cosminului. Iar dangătului de clopot îi ţin isonul stejarii seculari prin freamătul de frunze. Un suflet de român găseşte în aceasta o profundă semnificaţie de înrudire a istoriei şi a credinţei neamului.

Biserica de la Hruşăuţi este nouă, construită cu ajutorul României. Dacă exteriorul ei este aşa cum au dorit să-l vadă „arhitecţii populari” de la faţa locului, frescele din interior o face „soră geamănă” cu bisericile din România. Şi a fost tot voia lui Dumnezeu ca în acest minunat locaş de închinare să răsune vocile deosebite ale coriştilor. Nu fără motiv serios corul bisericesc din Hruşăuţi este considerat unul dintre cele mai bune din regiune.

În ultimii ani s-a mai produs o minune — au „revenit” pe postamentele lor din faţa Bisericii Armene din Cernăuţi sculpturile Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, dispărute în anii 70 ai secolului trecut. „Au dispărut” cu ajutorul ateiştilor şi vandalilor. A dat de ele întâmplător un pensionar. Sfinţii Apostoli „stăteau de strajă” la un mormânt din cimitirul vechi al oraşului. Restaurate de sculptorul Petro Lemski, chipurile în piatră ale apostolilor au fost instalate în locul menit pentru ele, simbolizând revenirea de pe căile rătăcirii la adevărata credinţă.

în imagini: Biserica cu hramul Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Hruşăuţi; statuile apostolilor în faţa Bisericii Armene din Cernăuţi.

Foto: Vasile Carlașciuc

Screenshot_6 Screenshot_7

Добавить комментарий