Chişinăul a identificat zeci de moldoveni ce luptă pentru separatiştii proruşi din Ucraina

5330072d6f642_image1

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) de la Chişinău a identificat cel puţin 62 de cetăţeni moldoveni, cei mai mulţi din Transnistria, care participă activ la conflictul din estul Ucrainei, în special de partea separatiştilor proruşi, informează site-ul publicaţiei Balkan Insight citat de Mediafax.

„Este de menţionat că 17 mercenari au fost condamnaţi de instanţele din Moldova”, se precizează în răspunsul trimis de SIS către Balkan Insight, o publicaţie a Reţelei de Investigaţii Jurnalistice din Balcani (Balkan Investigative Reporting Network, BIRN).

Rosian Vasiloi, un expert în domeniul securităţii, a declarat pentru BIRN că cei mai mulţi combatanţi provin din Transnistria şi din regiunea autonomă Gagauzia, însă unii sunt originari din vestul Republicii Moldova, inclusiv din zone de la frontiera cu România.

O anchetă jurnalistică a RISE Moldova a indicat că cetăţeni moldoveni luptă de ambele părţi, atât pentru separatiştii proruşi, cât şi pentru batalioanele de voluntari ucraineni, unii din motive ideologice, alţii pentru bani.

Lasă un răspuns