CIE Târnauca îşi aşteaptă cu drag copiii în noul an de învăţământ

DSC_0023

DSC_0023Zile numărate au mai rămas până când şcolile din Ucraina vor deschide ospitalier uşile în faţa tinerilor însetaţi de cunoştinţe. Pentru a afla în ce măsură CIE Târnauca, raionul Herţa, este pregătit pentru noul an de studii 2014-2015, ne-am deplasat la baştina lui Vasile Bogrea, acolo unde l-am întâlnit pe domnul Iacob Posteucă, directorul instituţiei respective de învăţământ. Deşi vara e perioada concediilor pentru majoritatea cadrelor didactice, pentru domnul Iacob Posteucă, ca de altfel pentru majoritatea directorilor de şcoală, perioada caniculară este cea mai aglomerată. Griji şi probleme, reparaţii şi amenajări, toate acestea cad pe umerii directorilor de şcoli. Domnul Posteucă, însă, nu este persoana care se plânge de greutăţi, chiar dacă nu întotdeauna reuşeşte să-şi realizeze visele şi planurile aşa cum şi-ar dori. Pentru că nu toate depind de posibilităţile celor care se află la conducerea acestor instituţii de învăţământ.

DSC_0003În funcţia de director al şcolii domnia sa se află din anul 1983. Şcoala pe care domnul Iacob o conduce este asigurată din punct de vedere didactic cu cele necesare. Colectivul pedagogic reuşeşte să facă faţă tuturor cerinţelor, ne-a spus domnul director. “Ne-am străduit să pregătim încăperile pentru începutul noului an şcolar. Am transferat clasele primare dintr-un bloc, care nu corespundea cerinţelor actuale, în clădirea primăriei la etajul doi, unde am făcut reparaţiile necesare. Au fost schimbate uşile, geamurile… În ceea ce priveşte asigurarea procesului instructiv-educativ cu materiale didactice, cu manuale, totul depinde de Secţia raională de învăţământ Herţa, care transmite aceste materiale direct bibliotecilor şcolare. Sarcina noastră principală este de a pregăti tânăra generaţie pentru a-şi alege o cale reuşită în viaţă, pentru a deveni cetăţeni destoinici ai patriei noastre”, a mai menţionat domnul Iacob Posteucă.

În majoritatea instituţiilor de învăţământ din Ucraina a scăzut numărul elevilor. Situaţia nu este mai îmbucurătoare nici la CIE Târnauca. “Din cauza migraţiei populaţiei, s-a redus considerabil numărul de elevi în ultimii ani, a scăzut şi natalitatea în satul Târnauca. Pentru prima dată de când lucrez director de şcoală, anul acesta avem câte o singură clasă de a cincea, a şasea şi a şaptea. La începutul anului de învăţământ 2014-2015 vom avea 270 de elevi, iar corpul didactic al Complexului Instructiv-Educativ va fi alcătuit din 37 de profesori, a spus domnul Iacob Posteucă.

Cu câţiva ani în urmă instituţia de învăţământ din Târnauca, raionul Herţa avea relaţii de colaborare foarte bune şi strânse cu şcoli similare din judeţul Botoşani, ne-a mărturisit domnul Posteucă, însă de când a fost închisă vama Proboteşti-Racovăţ, s-au cam întrerupt aceste relaţii de colaborare. Adeseori CIE Târnauca era vizitat de oaspeţi dragi din România, inclusiv membrii ansamblului de muzică populară “Mugurelul”, profesori şi elevi, care ne aduceau literatură artistică în limba română, materiale didactice necesare profesorilor filologi. Astăzi, din păcate, întâlnirile noastre au devenit foarte rare. Datorită societăţilor culturale româneşti din regiune, la şcoala noastră mai sunt aduse cărţi în limba română, însă într-un număr foarte mic.

În acest an am trimis în largul vieţii cea de-a 60 promoţie a şcolii noastre, ne-a spus cu mândrie domnul Iacob Posteucă. Avem câteva mii de absolvenţi, împrăştiaţi în toate colţurile lumii. O mare parte din absolvenţii noştri şi-au continuat studiile superioare la instituţiile de învăţământ din Ucraina, România sau Republica Moldova. Avem absolvenţi care lucrează la noi în sat, în centrele raional Herţa şi regional Cernăuţi, dar şi în capitala ţării. Avem şi mulţi târnăuceni care-şi câştigă existenţa peste hotarele Ucrainei. Ne mândrim cu Ilie Caterenciuc, doctor în ştiinţe medicalse, Dumitru Apetri, doctor în filologie, Vasile Pavel, academician, şi mulţi alţii” , ne-a spus domnul Iacob Posteucă.

Dacă ar fi posibil să întoarcă din nou roata vremii, să revină în anii tinereţii de altă dată, domnul director Iacob Posteucă şi-ar alege aceeaşi profesie – cea de profesor. Nu-şi poatre imagina viaţa fără şcoală, fără copiii satului, fără acei colegi minunaţi pe care îi stimează şi îi apreciază în egală măsură.

Înainte de a-mi lua rămas bun de la domnul Iacob Posteucă, l-am întrebat de ce CIE Târnauca nu poartă încă numele renumitului târnăucean Vasile Bogrea, bustul căruia se află în curtea şcolii!? Răspunsul a fost simplu: primăria satului şi deputaţii din localitate au adoptat o asemenea decizie încă în anul 2010, însă de la Kiev răspunsul a fost negativ – “instituţiile de învăţământ din Ucraina au dreptul să poarte doar numele unor personalităţi ucrainene”. Oare, românii din Ucraina nu sunt şi ei cetăţeni ai statului ucrainean, nu au şi ei dreptul să se mândrească cu personalităţile neamului lor? Sigur că avem acest drept! Urmează doar să-l cerem cu mai multă insistenţă. Deputaţii Consiliului sătesc Târnauca se vor adresa din nou autorităţilor principale cu rugămintea să i se acorde CIE Târnauca numele lui Vasile Bogrea.

Pe lângă numeroasele probleme pe care le întâmpină conducerea şcolii din Târnauca se numără şi stoparea construcţiei unei aripi noi a şcolii, care ar soluţiona problema asigurării complete a instituţiei de învăţământ cu sălile de clasă necesare, cu o sală sportivă dotată cu echipamentul corespunzător, cu o cantină nouă a şcolii… Numai atunci, domnul Iacob Posteucă ar putea respira mult mai uşor şi ar fi, într-un fel, împăcat sufleteşte. Dar sperăm că acest vis al copiilor, părinţilor şi al profesorilor din Târnauca, raionul Herţa, se va realiza cât mai curând.

Vitalie ZÂGREA

Добавить комментарий