Cine ne apără sau până unde va alunge poliția de patrulare?

MflVBxTe3HE60JJLHS2g.h430

Nu credem că ar fi cazul să le amintim cititorilor noştri despre fărădelegile comise de poliţiştii de la patrulare. Slavă Domnului, în ziua de azi informaţia vine de peste tot şi oamenii au de unde se alimenta despre totul ce se întâmplă. Este suficient să amintim despre tragicul accident cu un motocidist la Cernăuţi.

Să nu vorbim aici de încălcarea regulilor de circulaţie rutieră, pe care „noii” poliţişti nu le cunosc (am avut ocazia să mă conving personal de aşa ceva), dar şi despre accidentele rutiere pe care le provoacă aceştia. O nouă ciocnire a fost comisă în seara zilei de 19 decembrie în satul Stăneşti, raionul Hliboca. Să râzi şi să plângi nu alta. Pe un drum vai de capul lui, căci de asemenea drumuri avem parte, ba şi acoperit cu gheaţă, poliţiştii au organizat un adevărat raliu, gonindu-se după un şofer, care, chipurile, era beat şi nu se supunea cerinţelor lor. După ce la o cotitură şoferul a pierdut controlul volanului şi s-a răsturnat, bravii poliţişti l-au lăsat în voia sorţii şi au plecat mai departe. Deja, probabil, nu mai aveau nevoie să se convingă de e beat sau treaz. în centrul satului poliţiştii au avariat maşina unui stăneştean, care a încercat să-i oprească şi care a chemat un grup operativ de anchetă. Cazul a căpătat o largă rezonanţă, deşi mai marii poliţiştilor, sosiţi la faţa locului, păreau să rămână surzi la cele povestite de sătenii adunaţi. Potrivit martorilor oculari şi m aterialelor video, realizate la faţa locului, apărătorii ordinii au tras mai multe focuri de avertisment în aer pentru a-i „calma pe sătenii înfuriaţi”. Oamenii afirmă că poliţiştii erau în stare de ebrietate, deşi doamna Janeta Osaveliuk, purtător de cuvânt al poliţiei din Bucovina, a declarat pentru presă că cei doi poliţişti implicaţi în incident au trecut testele corespunzătoare şi că erau absolut treji.

Conducerea Direcţiei Poliţiei Naţionale în regiunea Cernăuţi a derulat o anchetă de serviciu pentru cercetarea cazului ce s-a produs la Stăneşti. Să sperăm că organele de anchetă vor lua o atitudine corectă faţă de acest caz. Doar e vorba de oameni, pe care noua poliţie este datoare să-i apere. Or, noii poliţişti habar nu au că salariile bune pe care le primesc sub formă de remunerare a muncii lor asidue sunt formate tot din banii celor ce lucrează şi plătesc regulat taxele corespunzătoare. Sau poate aceştia au fost înrolaţi în poliţia de patrulare fără să li se explice menirea lor principală – de a-i ajuta pe oameni, de a-i atenţiona atunci când păşesc greşit, şi nu de a-i pedepsi după voia lor. în cazul dat ne-am convins că bravii inspectori acţionează după regulile de rutină ale miliţiei de cândva. Nu vorbim aici de toată miliţia de cândva sau de toţi poliţiştii de acum. Ne propunem să urmărim cu atenţie evaluarea acestui caz neplăcut. Ne este interesant cu ce se vor alege cei implicaţi în accident. Sau se va întâmpla ca de obicei după vorba ceea: fiecare trage focul la oala lui.

Lasă un răspuns