Clopoțelul din nou ne cheamă la carte

Screenshot_10

La 1 septembrie 2018 a început, nu pur și simplu, un nou an școlar. A început cu adevărat reforma școlară, iar primii care au pornit pe calea ei sunt elevii din clasa întâi. Ei încă nu conștientizează faptul că drumul lor spre cunoștințe va dura doisprezece ani. Știu profesorii și părinții, care unii și alții își doresc ca această reformă să fie eficientă, speră că în perioada de doisprezece ani, cât elevii vor face carte, în țară se vor produce schimbări esențiale în privința asigurării unor perspective frumoase pentru tinerii cetățeni.

Elevii din clasa întâi readuc speranța prosperării vechii școli de la Roșa

La una dintre cele mai vechi școli din regiune, Școala medie nr. 10 din Cernăuți, primul sunet le-a deschis calea spre cunoștințe la 24 de copii, majoritatea dintre ei fiind odraslele unor absolvenți ai acestei instituții de învățământ, bastion al limbii române din suburbia Roșa. Domnul Daniel Pidoima, care și-a adus fiul în clasa întâi, a menționat:

– Am absolvit și eu această școală și-mi dau cu bucurie copilul aici, fiindcă la Școala de la Roșa pe elevi îi învață să devină oameni adevăraţi, ceea ce în viață are mare importanță, la fel ca și cunoștințele.

Școala medie nr. 10 cu limba de predare română își menține imaginea de instituție de învățământ, unde se face serios carte, deși numărul elevilor nu este cel de odinioară.

– Între cele 11 mii de școli medii din Ucraina, a noastră se află undeva pe la mijloc, constată directorul acestei instituţii, domnul Alexandru Rusnac. Și rezultatele testelor externe independente din anul curent ne bucură. Absolventa noastră a ocupat locul 23 pe țară la engleză, o altă absolventă a noastră, precum și doi absolvenți de la Gimnaziul nr. 6 cu limba română de predare, se numără printre primii două sute care au susținut testele la biologie și au fost înmatriculați la locuri bugetare la Universitatea Bucovineană de Medicină din Cernăuți.

Faptul că în ultimii câțiva ani numărul elevilor în clasa întâi este mai mare de douăzeci, de asemenea, este o realizare.

– Dacă așa va fi și în continuare, vom putea ajunge la un număr suficient de elevi, ca pe timpurile când în școală existau clase paralele. Această speranță ne potolește regretul că în noul an de învățământ nu avem elevi în clasa a unsprezecea, iar în clasa a zecea sunt numai 13 elevi. Încetul cu încetul, lucrurile vor reveni la normal, s-a arătat a fi convins domnul director, continuând:

– Se vorbește despre noua școală, însă partea materială pentru clasa întâi așa și n-am primit. Dar procesul de învățământ va continua așa cum se cuvine, cum e primit la școala noastră. Învățătoarea clasei întâi, Cristina Coșman, este bine pregătită, deși e tânără și are numai un singur an de muncă.

Pentru a unsprezecea oară s-a prezentat la careul, consacrat începutului noului an școlar, omul de afaceri și mecenatul, redactorul-șef al ziarului „Libertatea Cuvântului”, domnul Mihai Grosu. Dumnealui a înmânat fiecărui elev din clasa întâi câte un cadou, urându-le succese la învățătură. Este o tradiție a binefacerii, pe care domnul Mihai Grosu o respectă punctual, și o face din tot sufletul.

Screenshot_11

Добавить комментарий