„Cneaghina” poeziei ucrainene bucovinene, o mare admiratoare a literaturii și culturii române

26 07 2020 LC site SEVERNIUK 1

La 26 iulie își marchează ziua de naștere  vestita poetă ucraineană, Tamara Severniuk. Cu o lună în urmă ea a fost distinsă cu ordinul „Cneaghina Olga” de gradul trei. Laureată a unuia dintre cele mai prestigioase premii literare din Ucraina – Premiul internațional „V. Vynnycenko”, Tamara Severniuk se deosebește de confrații săi de condei prin faptul că multe poezii de ale sale au servit ca texte pentru cântece lirice, prin pasiunea sa față de literatura și cultura română. Ea a tradus din creația lui Mihai Eminescu și a Veronicăi Micle, consacrându-le chiar câte o poezie, din scrierile altor poeți, contemporani și clasici, din România și Republica Moldova. Una dintre ultimele ei realizări în acest plan este traducerea în ucraineană a celebrei poezii a lui Nicolae Labiș „Moartea căprioarei”. Ideea aceasta i-a apărut cu mulți ani în urmă, în tinerețe, când împreună cu profesoara universitară și îndrumătoarea sa, Zinovia Peniuc, a vizitat Casa-muzeul „Nicolae Labiș” și Ipoteștii lui Mihai Eminescu. Despre aceasta Tamara Severniuc a scris în cartea „Audiat memoria verba” („Memoria s-audă cuvintele”), dedicată regretatei Zinovia Peniuc, care a deschis în fața poetei ucrainene universul cultural românesc.

Venită la studii la Universitatea din Cernăuți din Podolia, Tamara Severniuk a îndrăgit cu adevărat Bucovina, cultura ei multinațională. Compozitorul ei preferat este geniul muzical al acestui pământ, Ciprian Porumbescu, cu nemuritoarea lui „Baladă”.

Comunitatea românească din nordul Bucovinei îi este recunoscătoare poetei ucrainene Tamara Severniuk pentru atitudinea ei sinceră, respectuoasă față de marile valori culturale și spirituale ale neamului nostru, dorindu-i multă sănătate și realizarea din plin a planurilor ei de creație.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий