Spunea atât de frumos în una dintre poeziile sale marele Eminescu, în anul jubiliar al căruia am pășit cu toții.
De la Crăciun până la Iordan, așa cum e tradiția de zeci de ani pe meleagurile noastre bucovinene, și nu numai, în satele noastre se colindă. Indiferent cine, când, unde. E vremea colindelor. Iar în timpurile grele pe care le trăim acum, ele, aceste colinde, urături, tradiții ale obiceiurilor de iarnă sunt o adevărată alinare a sufletului, o sărbătoare de fiecare zi, nu numai în zilele praznicelor creștine. Nu în zadar în aceste zile, cu, sau fără zăpadă, se organizează festivaluri ale tradițiilor de iarnă, atât prin instituțiile de învățământ, cele de cultură, tradiționala sărbătoare a Florilor Dalbe la Cernăuți, obiceiuri și datini organizate prin satele și comunele noastre, sau pur și simplu sporadic, la dorința celor mici și celor mari.
Îndemnați de dragostea de colindele noastre românești, de frumusețea lor divină, de importanța lor pentru noi, creștinii, care și prin aceste colinde vestim Nașterea Mântuitorului, cu mai muți ani în urmă la Cupca, acest vechi și frumos sat de pe Valea Siretului, am organizat un grup de colindători la dorință, adunând oameni de diferite vârste de la școlari până la pensionari. Desigur, pe parcurs, unii au plecat, alții au venit să le ia locul. Am fost nevoiți să întrerupem acest obicei al nostru, mai întâi din cauza pandemiei, pe urmă a războiului, iar timp de 4 ani, nu am fost nicăieri cu colindele noastre. Umblam pe la mănăstiri, locuri sfinte, pe la unele instituții și centre de cultură, la unii oameni de afaceri, sau oriunde, unde eram așteptați și bineveniți. Am colindat, cu ani în urmă, pe la Mitropolia Cernăuților și Bucovinei, la Consulatul General al României la Cernăuți, la mai aproape toate mănăstirile din Nordul Bucovinei, la unii oameni de afaceri, la persoane particulare…
După o întrerupere, făcută nu din dorința noastră, ci din cauza condițiilor nefavorabile, în care ne-am pomenit, am hotărât anul acesta să reluăm acest frumos și plăcut obicei al colindelor.
Zilele acestea ne-am pornit la colindat, cum se spune întru-n frumos Plugușor bucovinean. Mai întâi l-am colindat pe omul de afaceri Vasile Bicer, directorul Agrofirmei „Nadia”, dl Vasile Bicer. Fiind chemat de urgență, chiar în acea zi la o consfătuire, le-a încredințat angajaților săi de la sediul acum frumos decorat de sărbători, din Hliboca, să ne găzduiască așa cum trebuie. Deoarece avem în repertoriu și colinde în limba ucraineană, i-am colindat frumos în ambele limbi. Or, tradițiile tuturor popoarelor sunt frumoase și de neuitat.
Am trecut hotarul din Hliboca și am ajuns pe meleagurile storojinețene. Am poposit mai întâi la un alt om de afaceri, cunoscut de toată lumea, managerul fabricii de apă minerală de la Budineț, dl Dumitru Morhan. Ne-a impresionat, chiar la intrare, decorul de sărbătoare, brazii și tufele de tuia, frumos împodobite. Iar noaptea, luminițele ghirlandelor multicolore, dau acestei fabrici o nuanță cu totul aparte. E de ajuns să treceți doar pe drumul ce leagă Storojinețul de Crasna, dar și de celelalte localități din zonă, și veți observa acest lucru. Chiar domnia sa ne-a întâmpinat în prag cu multă amabilitate și zâmbetul pe buze. Ne-a condus în sediul său, nu prea mare, dar primitor, și ne-a rugat aici să-l colindăm, ceea ce am și făcut cu plăcere, fiind filmați și înregistrați de angajații săi. Mulțumindu-ne din suflet, oferindu-ne dulciuri și apă minerală, ne-a povestit despre felul cum ajută oamenii, dar și cât efort depune. Ne-a condus pe toți cei 20 de colindători în secția unde se îmbuteliază apa minerală, cunoscută de toți, căci deși suntem în sărbătorile colindelor, era totuși o zi de lucru. Pentru prima oară am văzut cum se lucrează aici, am văzut utilajele, oamenii, care au primit locuri de muncă, sticlele care din acest loc, pleacă în lumea mare și sunt gustate de toți. Ne-am fotografiat cu dl Dumitru Morhan la ușa de la intrare. Ne-a poftit domnia sa să venim pe aici, ori de câte ori avem ocazia. Voi adăuga, doar foarte pe scurt, că în toți acești ani, el ajută oamenii, aprovizionează cu apa minerală de aici: biserici, mănăstiri, centre culturale, școli, spitale, policlinici, diferite organizații și asociații. Ajută mai ales în ultima vreme armata, frontul, trimițând sute de pachete cu apa minerală de aici, din Budeneț, dar și dulciuri și alte produse de care este nevoie. De asemenea îi ajută pe oamenii nevoiași, copiii orfani, dar și toți cei care necesită ajutor, nemaivorbind de aprovizionarea cu cele necesare a tuturor manifestărilor noastre de suflet. I-am mulțumit frumos pentru totul ceea ce face, pentru bunătatea și mărinimia de care dă dovadă, i-am dorit succese și binecuvântare cerească în totul ceea ce face, și desigur, dacă va da bunul Dumnezeu să fie bine, vom reveni și la anul.
Am plecat spre frumoasa localitate montană Crasna. Următorul nostru popas a fost la cunoscuta mănăstire de la Slatina. E un loc unic și deosebit, de fapt toate lăcașurile noastre sfinte sunt unice și deosebite. Pentru mine mănăstirile Putna și Slatina, au o semnificație aparte. Peisajul ce ni s-a deschis în fața ochilor, taman apăruse și soarele, deși suntem în plină iarnă, blândă cu noi până acum. Mai întâi ne-am închinat în biserica mănăstirii, unde pe lângă icoanele și obiectele sfinte, acum se află și doi brazi împodobiți, străjuind parcă sfântul altar, întreaga biserică, cât și pe toți cei care intră în acest lăcaș, cu măreția și frumsețea lor, dar și cununile de cetină frumos ornamentate din jurul icoanelor ce ne vestesc în aceste zile deosebite marea sărbătoare a nașterii Pruncului de la Bethleem. Am plătit slujbe pentru sănătate și pace, am procurat agheasmă, acatiste, iconițe, alte obiecte de cult religios, am aprins lumânări, am rostit rugăcini pentru pace în Ucraina. A urmat apoi o scurtă vizită în noua biserică a mănăstirii, mare și încăpătoare, care ne-a încântat cu Iconostasul său în nuanțe albe. Tot aici, ne-an închinat la icoane și am făcut primele poze. La ieșire părintele Paulin n-a poftit să vizităm și biserica de la subsol, de o frumusețe aparte, care va fi sfințită pe data de 5 februarie a anului curent. Am ascultat cu luare aminte cele relatate cu atâta amabilitate de sfinția sa. La urmă, simțind dragostea și amabilitatea celor din jur, nu am putut să ne abținem și să-i colindăm măcar una dintre colindele noastre, acest lăcaș având și o acustică aparte. Or, domnia sa era prins în lucrările, ajunse deja pe ultima sută de metri.
Am intrat în trapeza mănăstirii, unde între timp s-au adunat maicile, care ne așteptau în frunte cu buna și amabila lor stareță, maica Ioana. Sub un brad de asemenea frumos decorat și luminat de zecile de becuri de cele mai diferite culori, cu multă însuflețire am cântat toate colindele noastre: „Deschide ușa creștine”, „O, ce veste, minunată!”, „Nova radisti stala”, iar studenta noastră, fosta elevă a Liceului din Cupca, Marta Belici, a interpretat frumosul colind „Din cer senin”. La rândul meu am recitat, poate una dintre cele mai frumoase poezii dedicate acestor sărbători „Colindătorii”, având ca autor pe regretatul poet și traducător sucevean Ion Cozmei. Cu felicitări, urări de pace și sănătate ne-am adresat preotului care era prezent, stareței acestui sfânt lăcaș, tuturor maicilor și surorilor. La rândul ei maica stareță Ioana, ne-a mulțumit din suflet, ne-a oferit iconițe la toți cu nașterea Pruncului Sfânt, pachețele cu dulciuri. Ne-au servit cu o masă plină de bucate tradiționale mănăstirești, care întotdeauna sunt atât de gustoase. Cu multă emoție am primit invitația și aici de a reveni oricând și în orice împrejurări. Am mulțumit frumos, cu sufletul încărcat de moții pozitive am revenit fiecare la casa lui, dar în inimi ne vor dăinui încă mult timp amintirile, colindele, impresiile…
Aduc sincere mulțumiri colindătorilor, cum spuneam la început, de diferite vârste și profesii, adunați în această simplă echipă de colindători din circa 4 sate de pe Valea Siretului: Pătrăuții de Jos, Cupca, Corcești, Suceveni. De asemenea mulțumiri șoferului Nicolai Alerguș din Cupca, care este nu numai un simplu șofer, dar și colindător și membru activ al grupului nostru.
Le dorim tuturor un an bun, pașnic, cu sănătate, fericire, bucurii, și cu marea dorință a noastră a tuturor de a reveni la viața normală, fără griji de războaie și conflicte.
Eleonora SCHIPOR
„Libertatea Cuvântului” – www.liberti.com