Comemorare neobişnuită a lui Mihai Eminescu la Cernăuţi

15 06 2021 LC EMINESCU 1

Nu se poate vorbi despre poetul nostru naţional, Mihai Eminescu, fără a nu aminti de Cernăuţi. Aici l-a adus tatăl său, Gheorghe Eminovici, să înveţe carte, aici l-a avut ca profesor şi părinte spiritual de Aron Pumnul. Anume la moartea lui Aron Pumnul s-a aprins steaua poetică a lui Eminescu. Stea care va arde atâta timp, cât va exista poporul român.

Iar românii bucovineni ştiu să-şi cinstească  înaintaşii, mai ales poetul naţional, care pentru ei este o flamură a luptei pentru dăinuirea neamului pe aceste plaiuri mioritice. În fiecare an, la 15 iunie, ziua trecerii în nemurire a Luceafărului poeziei româneşti, la Cernăuţi au loc manifestări ample, cu depunerea tradiţională a florilor la bustul lui Eminescu din curtea casei lui Aron Pumnul, la monumentul poetului nepereche din centrul oraşului. Anul acesta, după o lungă carantină drastică, românii din diferite localităţi ale regiunii s-au reîntâlnit cu bucurie lângă chipul sculptat al Poetului. Ei au fost martorii a două momente semnificative. După reparaţii a fost redeschis oficial şi sfinţit sediul Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română din Bucovina „Mihai Eminescu” şi semnat contractul de demarare, avizare şi autorizare a procesului de renovare a Casei Memoriale „Aron Pumnul”, care va găzdui şi Muzeul „Mihai Eminescu”. Pe document şi-au pus semnăturile Vasile Tărâțeanu, președintele Fundației „Casa Limbii Române” din Cernăuți (asociație responsabilă de proiect), membru de onoare al Academiei Române, Virgil Profeanu, din partea sponsorilor din România, şi Titus Cripa, directorul firmei de construcţie SRL „Romtisbud” din Cernăuţi, firmă care va executa lucrările de renovare a Casei Memoriale „Aron Pumnul”. Virgil Profeanu conduce Asociaţia Programatică pentru Dezvoltarea din Bucureşti, care a finanţat renovarea sediului Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română din Bucovina „Mihai Eminescu”, cu suportul Consulatului General al României la Cernăuţi (Consul General Irina Loredana Stănculescu).

15 06 2021 LC EMINESCU 6

În ziua de pomenire  a lui Mihai Eminescu, potrivit calendarului spiritualităţii româneşti, la Sediul înnoit din centrul Cernăuţiului au răsunat cântece şi melodii româneşti interpretate de Corul „Dragoş Vodă”, dirijor Dumitru Caulea, Ansamblul „Perla” de la Şcoala populară de artă „Ciprian Porumbescu”, director Iurie Levcic, Ansamblul „Urmaşii lui Ştefan” din Mahala (conducător Elena Nandriş), Ansamblul „Izvoraş” din Ropcea (conducător Victoria Costinean), Orchestra „Mărţişor” din Voloca (conducător Gheorghe Gostiuc).

15 06 2021 LC EMINESCU 4

La manifestările consacrate comemorării lui Mihai Eminescu au fost prezenţi reprezentanţi ai conducerii regiunii şi raionului Cernăuţi, delegaţii din mai multe Comunităţi Teritorial Unite cu populaţie românească din ţinut, oaspeţi din România.

Foto Nicolae Hauca.

15 05 2021 LC EMINESCU 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий