Comemorarea celor 602 persoane deportate din Mahala

000IMG_4495

A sosit vara, depănând pe ghemul timpului cele trei luni, care anul acesta sperăm că vor fi deosebit de frumoase, cu mult soare şi cu floare aleasă, însă până ce, vremea rămâne senină, blândă şi dulce.
În una din aceste zile am poposit într-un sat străvechi, Mahala, raionul Noua Suliţă, sat ocrotit de Dumnezeu, unde în urmă cu 75 de ani au fost ridicate și deportate în Siberia 602 persoane. În memoria acestor martiri, lângă monumentul Aniţei Nandriş-Cudla, care a descris în cartea sa „20 de ani în Siberia” calvarul prin care au trecut bieţii oameni deportaţi în timpul regimului stalinist, dincolo de Cercul Polar, într-un univers al ostilităţii, unde timp de 20 de ani nimic în afara iubirii şi a credinţei nu le-a fost sprijin.
Era zi de duminică. La manifestarea comemorativă a fost prezentă șeful Administraţiei Raionale de Stat Noua Suliță, dna Evghenia Boiko, oficialităţile locale, doamna Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuţi, profesori universitari, scriitori, jurnalişti, elevi şi băștinași ai acestei localități, în ochii cărora am citit smerenie şi o mare dragoste faţă de locurile natale şi vatra părintească.
Comemorarea a început cu un parastas oficiat de ÎPS Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, susținut de un sobor de preoți, în frunte cu părintele Vasile Covalciuc, protopop de Storojineţ, nepotul Aniței Nandriș-Cudla, și parohul Bisericii Pogorârea Sfântului Duh din Mahala, Gheorghe Moroz, protopopul raionului Noua Suliță. Doamna Elena Nandriș, primarul satului Mahala, a adus mulţumiri tututor celor care au fost alături de ea atât la ridicarea acestui monument, cât și la organizarea evenimentului de comemorare, însă, în primul rând, Bunului Dumnezeu pentru că i-a învrednicit să ajungă ziua aceasta. Duminică s-a dovedit încă o dată că locuitorii acestui sat ţin la baştina lor. Atunci când oamenii sunt uniţi, se pot face multe lucruri frumoase, demne de laudă. Deci, să ne rugăm pentru mântuirea sufletului, pentru propăşirea neamului şi pentru pace în lume şi în ţară. Binecuvântaţi fie cei care au rânduit acest moment, această importantă zi din istoria satului Mahala, ca din când în când fiii satului să revină acolo de unde au plecat, împreună cu urmaşii lor, în semn de recunoştinţă şi dragoste pentru neam, credinţă şi omenie.

Добавить комментарий