Comisia de la Veneția: Criticile aduse art.7 din Legea Învățământului din Ucraina sunt justificate

Impression

Comisia de la Veneția s-a pronunțat pe marginea art. 7 din Legea Învățământului din Ucraina care se referă la predarea disciplinelor în limba de stat.

Potrivit serviciului de presă al Consiliului Europei, Comisia consideră promovarea și consolidarea limbii de stat un obiectiv legitim și demn, dar în același timp acceptă criticile justificate cu privire la îngrădirea accesului la învățământ în limba maternă pentru minoritățile naționale.

În mod special, se subliniază că articolul 7 din această lege se deosebește foarte mult de proiectul de lege care a fost discutat cu minoritățile naționale.

”Acest articol conține inexactități importante și, după cum se observă, nu pare să asigure recomandările necesare pentru a putea aplica obligațiile internaționale și constituționale ale Ucrainei. Nu este clar cum sunt asigurate garanțiile privind accesul la studii în limba maternă”, se spune în comunicat.

Comisia de la Veneția atrage atenția că noua lege nu prevede nici o decizie pentru limbile care nu sunt limbi oficiale ale UE, în special pentru limba rusă.

„Atitudinea mai puțin favorabilă față de aceste limbi este dificil de justificat. Prin urmare, există o problemă de discriminare”, se indică în decizia Comisiei de la Veneția.

Lasă un răspuns