Comisia ONU va investiga crimele de război, săvârşite de Rusia în Ucraina

31 03 2022 IN 1

Miercuri, 30 martie, președintele Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, Federico Villegas, a anunțat crearea unei comisii pentru  investigarea crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, informează Audiovizualul public ucrainean.  În comunicatul de presă postat pe site-ul organizației se menţionează: comisia a fost înființată în conformitate cu rezoluția Consiliului pentru Drepturile Omului din 4 martie 2022. Acesta va „colecta, rezuma și analiza dovezi privind încălcările și abuzurile, inclusiv aspectul lor de gen, și va înregistra și stoca sistematic toate informațiile, documentația și probele, inclusiv interviurile, mărturiile martorilor și materialele criminalistice, în conformitate cu dreptul internațional, ținând cont de orice viitoare procese”. Comisia urmează să prezinte un raport asupra activității sale în septembrie 2022, să pregătească un raport scris până în martie 2023 și să raporteze Adunării Generale a ONU.

Preşedintele comisiei este Eric Messe din Norvegia. El a fost judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului, președinte al Tribunalului Penal Internațional pentru Rwanda și judecător al Curții Supreme din Norvegia.

Audiovizualul public ucrainean mai informează că Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, inițiază un acord între Ucraina și Rusia privind un armistițiu umanitar. Acest lucru este menționat pe site-ul ONU. Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a declarat despre necesitatea reformării instituțiilor internaționale, întrucât ONU nu are puterea internă pentru a restabili pacea.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий