Concertul Corului Regal la Cernăuți în cadrul turneului Capitalele Unirii

Corul Regal - Capitala Unirii - Cernauti

Corul Regal, ansamblu cameral de tineret aflat sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, desfășoară în perioada 2018-2019 cel mai amplu proiect coral din România dedicat Centenarului Marii Uniri — turneul aniversar Capitalele Unirii. Ansamblul a evoluat și va evolua în orașe românești din țară și de peste granițe, precum București, Râmnicu Vâlcea, Iași, Cluj, Alba Iulia, Cernăuți, Chișinău și Balcic. Proiectul este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român și BRD — Groupe Societe Generale.

După succesul primelor cinci concerte ale turneului — lansarea de la București, care a avut loc la Biblioteca Națională a României, în 1 iulie, concertul din Râmnicu Vâlcea, care s-a desfășurat în Sala Lahovari a Filarmonicii Ion Dumitrescu, în data de 18 octombrie, concertul din Iași, susținut în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Mihai Eminescu, în 2 noiembrie, concertul din Cluj-Napoca, desfășurat în Sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic al UBB, în 24 noiembrie și cel din Alba Iulia, susținut în Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, în 25 noiembrie — Corul Regal va concerta sâmbătă, 18 mai 2019, la Palatul Academic al Universității de Medicină din Cernăuți (Ucraina), începând cu ora 17:00. Intrarea este liberă.

Desfășurat sub genericul „Corul Regal în concert la Cernăuți”, evenimentul este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român, prin Direcția Generală Programe prin Reprezentanțe și în Comunitățile Istorice.

Cele 3 concerte desfășurate în 2019, la Cernăuți, Chișinău și Balcic, vor fi dedicate memoriei Reginei Maria, Suverana care a avut un rol decisiv în consființirea proiectului Marii Uniri, în cadrul Conferinței de Pace de la Paris din anul 1919.

Acest turneu reprezintă debutul noii formule de concert a ansamblului nostru și debutul dirijorului Andrei Stănculescu la pupitrul Corului Regal. În cadrul evenimentului își vor da concursul soprana Cristina Fieraru, baritonul Andrei Marinache și pianistul Vlad Gînța.

Invitații special ai concertului din 18 mai de la Cernăuți sunt Corul de Copii PERLA, condus de Iurie Levcic și Corul Bărbătesc CODRII COSMINULUI, condus de prof. Gheorghe Sadovei.

Amfitrionul serii va fi tânăra actriță Alexandra Apetrei.

Așadar, Corul Regal a evoluat și va evolua pe parcursul turneului alături de diferite ansambluri corale care își desfășoară activitatea în cele 8 orașe ale itinerariului. În plus, repertoriul ales de către Corul Regal cuprinde creații ale unora dintre cei mai importanți compozitori români de ieri și de azi, din toate provinciile istorice ale țării noastre.

Corul Regal dorește să implice în mod activ generația tânără în seria de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri, cu scopul de a afirma și dovedi că tinerii își asumă valorile și idealurile naționale.

Centenarul este despre trecut, despre prezent, dar, mai ales, este despre viitor. Așadar ne dorim ca acest turneu să fie un preambul al unei campanii de promovare a vieții corale românești, care să se desfășoare în perioada ce va urma.

Nu în ultimul rând, turneul Capitalele Unirii va aduce un omagiu Familiei Regale a României, care a contribuit decisiv la realizarea evenimentelor din anii 1918-1919.

Mai multe detalii despre Corul Regal puteți afla accesând site-ul www.corulregal.ro

***

Partener principal: Institutul Cultural Român

Parteneri: Casa Regală a României, Centrul Bucovinean de Artă Cernăuți, Școala Populară de Artă și Civilizație Românească Ciprian Porumbescu Cernăuți, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, Asociația Națională Corală din România, Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei, Cosmovici și asociații.
Corul Regal - Capitala Unirii - Cernauti

Добавить комментарий