Conflictul „funciar” de la Molnița continuă

Screenshot_1

El s-a iscat cu o lună în urmă și ziarul „Libertatea Cuvântului” nu l-a trecut cu vederea. Terenurile de pământ care sunt în afara teritoriului localității, sau mai exact din lunca Prutului, au fost repartizate fără știrea Consiliului sătesc Molnița și a conducerii Comunității Teritoriale Unite Herța, create nu demult, unor persoane necunoscute, acestea având statutul de participanți la Operațiunea antiteroristă. Dar și în Molnița sunt participanți la luptele din Donbas, și nu tuturora li s-au repartizat parcele de pământ, așa cum cere legea.

Adunarea generală a locuitorilor satului Molnița i-a unit pe aceștia și mai mult în ceea ce privește căutarea adevărului și dreptății.

Deoarece în chestiunea dată urmează „să limpezească apele” și să potolească spiritele Direcția principală a Cadastrului de Stat al Ucrainei în regiunea Cernăuți, a fost necesară întâlnirea locuitorilor satului Molnița cu conducătorul acesteia, Iuri Vatamaniuk, întâlnire care a avut loc la finele săptămânii trecute. Funcționarul de la Cernăuți le-a spus direct molnicenilor că anume Direcția a decis să le repartizeze pământ persoanelor respective anume aici, în luncă, unde localnicii își pasc vitele. A fost și o dorință a noilor proprietari funciari. Le place sau nu le place localnicilor aceasta, dar Direcția Cadastrului de Stat a acționat în limitele legii, a accentuat domnul Iuri Vatamaniuk.

Dar, iată, răspunsul la o altă întrebare, care îi frământă pe molniceni, n-a fost formulat atât de clar de șeful Direcției principale a Cadastrului de Stat al Ucrainei în regiunea Cernăuți. Reiese că la Cernăuți se știa că la Molnița sunt terenuri libere, dar în raionul Herța – nu. Doar și în raionul Herța sunt participanți la Operațiunea antiteroristă din Donbas? După un astfel de „principiu” lor liber li se pot repartiza loturi de pământ în… raionul Putila.

În rezultatul discuțiilor îndelungate, șeful Direcției principale a Cadastrului de Stat al Ucrainei în regiunea Cernăuți, Iuri Vatamaniuk, a promis că nici o hotărâre privind repartizarea loturilor de pământ în cadrul hotarelor administrative ale satului Molnița nu vor fi luate fără coordonarea cu organul puterii locale. O altă promisiune a fost dată de șeful ARS Cernăuți, Oleksandr Fișciuk, care s-a întâlnit cu un grup de deputați și activiști din satul Molnița, susținuți de primarul Comunității Teritoriale Unite Herța, Vasile Scripcaru, și președintele Consiliului Raional Herța, Victor Ciuclea. Conducătorul regiunii a promis că va ține sub control chestiunea dată. Totodată, a fost oprită temporar repartizarea acestor loturi de pământ.

La finele săptămânii curente, la Herța urmează să sosească din nou reprezentantul Direcției principale a Cadastrului de Stat al Ucrainei în regiunea Cernăuți.

– Trebuie să ne aducă răspunsul oficial: cine sunt persoanele cărora li s-au repartizat parcele de pământ în lunca Prutului, ne comunică primarul Comunității Teritoriale Unite Herța, Vasile Scripcaru, comunitate din care face parte satul Molnița. După primirea răspunsului oficial vom ști cum să procedăm în continuare.

În convorbirea avută cu domnul Vasile Scripcaru și cu starostele de la Molnița, Mihai Malancă, am înțeles că autoritățile locale sunt dispuse ferm să apere interesele locuitorilor lor.

Lasă un răspuns