Consiliul Europei a chemat Ucraina să respecte şi să apere drepturile minorităţilor naţionale

12 12 2020 LC  CE

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei, în corespundere cu Convenţia-cadru privind protecţia minorităţilor naţionale, a recomandat Ucrainei să asigure respectul şi apărarea drepturilor persoanelor, care aparţin minorităţilor naţionale, inclusiv a drepturilor care există şi sunt confirmate în corespundere cu acordurile internaţionale.

În rezoluţia adoptată Ucrainei i se recomandă să adopte, în ordine prioritară şi ţinând consultări strânse cu grupele interesate, o bază de drept adecvată şi atotcuprinzătoare pentru apărarea minorităţilor naţionale cu aplicarea mecanismelor eficiente de realizare a ei. Ucraina trebuie să stimuleze toleranţa şi dialogul intercultural, să demonstreze flexibilitate în efectuarea reformei teritorial-administrative. De asemenea, urmează să fie asigurate accesibilitatea şi calitatea învăţământului în şcolile cu predarea în limbile minorităţilor naţionale, ca acestea să nu aibă de suferit în rezultatul creării şcolilor centrale.  Urmează să fie elaborate măsuri în vederea îmbunătăţirii procesului de studiere a limbii de stat, precum şi a limbilor minorităţilor naţionale în sistemele de învăţământ de stat.

Ucraina este chemată să îndeplinească recomandările pe care le conţin concluziile Comisiei de la Veneţia referitoare la principiile Legii educaţiei din 5 septembrie 2017, scrie ediţia online „Dzerkalo tyjnia”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий