Consiliul Europei a recomandat României să pregătească mai mulți profesori pentru predarea în limbile minorităților naționale

minoritati

Autoritățile române trebuie să  asigure un număr suficient de cadre didactice pentru predarea în  limbile minorităților și să revizuiască  «pragul» utilizării limbilor minorităților naționale în administrația publică. Acest lucru este menționat în recomandările Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei  pentru România, privind aplicarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare,  notează agenția Ukrinform.

«Comitetul de Miniștri consideră în mod prioritar, că  autoritărțile române ar trebui să asigure pregătirea unui număr suficient de profesori pentru a-și îndeplini integral obligațiile educaționale cu privire la limbile bulgară, cehă, croată, germană, maghiară, română, rusă, sârbă, slovacă, turcă și ucraineană. «-  se  menționează în document.

 De asemenea, în raport se menționează că România ar trebui să extindă utilizarea limbilor minoritare în administrația publică.

”În prezent, limbile minorităţilor pot fi folosite în relaţiile cu administraţia doar acolo unde populaţia aparţinând minorităţii ce trăieşte într-o anumită unitate administrativă reprezintă mai mult de 20% din totalul populaţiei. Acest prag este de o treime în ce priveşte numărul de consilieri locali pentru ca folosirea limbilor minorităţilor să fie permisă în adunările locale»,  se spune în document.

Raportul constată că, în general,  sistemul românesc de educație garantează un grad înalt de sprijin pentru multe limbi minoritare. În același timp, documentul solicită îmbunătățirea utilizării limbilor minoritare în  justiție și în viața economică.

Добавить комментарий