Consiliul Europei solicită Ucrainei să intensifice eforturile anticorupție

61823073

Organismul anticorupție al Consiliului Europei, GRECO, a publicat concluziile sale cu privire la implementarea de către Ucraina a reformelor care vizează prevenirea corupției în rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor. Documentul constată un nivel scăzut al luptei anticorupție în Ucraina și neîndeplinirea promisiunilor asumate de partea ucraineană, relatează site-ul zn.ua, citat de Rador.

Dintre cele 31 de recomandări, Ucraina a respectat pe deplin doar cinci, 15 au fost implementate parțial și 11 nu au fost deloc implementate.

GRECO menţionează că, până în 2019, legislativul ucrainean a avut „câteva inițiative pentru implementarea recomandărilor”, dar cele mai multe dintre acestea au fost „uitate” după alegerea unui nou parlament în vara anului 2019.

Totodată, GRECO aminteşte că preşedintele Volodimir Zelenski, a iniţiat proiecte de lege importante pentru lupta împotriva corupției, un exemplu fiind noua lege privind reluarea activităţii Agenției Naționale pentru Prevenirea Corupției, care a intrat în vigoare în octombrie 2019.

De asemenea, organismul anticorupție al Consiliului Europei apreciază faptul că Ucraina a revenit asupra incriminării îmbogățirii ilicite, a consolidat cadrul legal de protecție a denunțătorilor și a înfiinţat o instanță anticorupție.

Cu toate acestea, nu s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește adoptarea unui cod de conduită pentru parlamentari, în special restricții privind implicarea membrilor parlamentului în afaceri.

Modificarea constituțională din septembrie 2019 privind eliminarea imunității procesuale a parlamentarilor, de asemenea, a fost evaluată pozitiv de către GRECO, însă se atrage atenţia asupra faptului că aceasta nu a fost pusă în practică.

Astfel, GRECO a solicitat autorităților ucrainene să intensifice eforturile de combatere a corupției şi să transmită un raport referitor la punerea în aplicare a recomandărilor până la 30 iunie 2021.

Добавить комментарий