Consiliul UE a votat pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european

Безымянный-43

Ambasadorii Uniunii Europene și-au exprimat joi sprijinul pentru fosta şefă DNA pentru a deveni primul procuror european antifraudă. Votul a fost însă unul informal, secret.

17 ambasadori din cele 23 de state membre ale UE care vor participa la noul Parchet European (EPPO) au votat în favoarea lui Kovesi în timpul unui vot secret de astăzi la Bruxelles. La vot din COREPER au participat numai 22 de ambasadori. Votul înseamnă o schimbare de poziție pentru statele membre ale UE, care anterior au sprijinit candidatura procurorului francez Jean-Francois Bohnert pentru această funcție.

Negocierile dintre Parlament și Consiliul UE, reprezentând statele membre, au început în februarie dar au intrat în impas după ce, prin procesul de selecție, Parlamentul European s-a decis pentru Kovesi în timp ce Consiliul l-a preferat pe Bohnert.

Marko Ruonala, purtătorul de cuvânt al președinției finlandeze a UE, a declarat după votul de azi însă că acesta „nu este ultimul cuvânt”.

„Votul informal a confirmat că există o majoritate suficientă pentru sprijinirea doamnei Kovesi. Votul informal a fost unul secret. Va exista un vot formal în Consiliul odată ce negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului vor fi căzut de acord. Acesta nu este ultimul cuvânt spus în această chestiune”, a spus Ruonala.

Dacă este confirmată, campioana luptei anticorupție din România va fi prima care va conduce noua instituție europeană creată pentru ancheta fraudelor cu fonduri europene.

Добавить комментарий