Constelaţie bucovineană pe bolta muzicală

1 10 2020 LC site MUZICA 4

 

La 1 octombrie în întreaga lume a fost marcată Ziua internațională a muzicii. Propunerea pentru a dedica o zi muzicii a fost făcută de renumitul violonist și muzicolog Yehudi Menuhin și de Boris Yarustowski, președintele și vicepreședintele Consiliului Internațional al Muzicii al UNESCO (fondat în 1949), care au semnat o scrisoare, în acest sens, la 30 noiembrie 1974, adresată tuturor membrilor acestuia. Prima zi internațională a muzicii a fost sărbătorită la 1 octombrie 1975.

„Muzica este adevărata limbă universală”, scria Karl Julius Weber în lucrarea sa „Democritos”. Filosoful și scriitorul român Emil Cioran spunea despre muzică: „Extazul muzical este o revenire la identitate, la originar, la rădăcinile primare ale existenței. În el rămâne numai ritmul pur al existenței, curentul imanent și organic al vieții. Aud viața. De aici încep toate revelațiile”.

Bucovina a fost şi este leagănul unor mari talente muzicale, aplaudate în lumea întreagă. Mulţi dintre ei sunt români de origine: Eroul Ucrainei, de trei ori artistă a poporului – Sofia Rotaru, artiştii poporului din Republica Moldova Ion Paulencu şi Maria Iliuţ, artiştii poporului din Ucraina Ivo Bobul şi Lilia Sandulesa, cântăreţul de la Opera din Viena, Marian Talabă, virtuosul acordeonist Mihai Amihalachioaie,  tinerii interpreţi de muzică populară românească Grigore Cherman şi Ilie Caraş şi mulţi alţii – instrumentişti şi  vocalişti. O adevărată constelaţie pe bolta muzicală a lumii.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий