Continuă controversele ruso-olandeze referitoare la prăbuşirea zborului MH17

61728127

Ambasadoarea Olandei în Rusia, Renée Jones-Bos, a fost convocată luni la MAE rus pentru a i se transmite plângerile Moscovei în legătură cu concluziile raportului final privind doborârea avionului Boeing 777 malaezian pe 17 iulie 2014 în estul separatist al Ucrainei, transmite agenţia EFE. Potrivit unui comunicat emis de MAE rus, ambasadoarea olandeză a fost primită de viceministrul rus de externe Alexei Meşkov, care a reafirmat că pentru Rusia concluziile raportului ‘nu sunt deloc satisfăcătoare’.

Conform raportului întocmit de o echipă internaţională condusă de Olanda, ţara de unde provin 193 din cele 298 de victime ale accidentului, avionul a fost lovit de o rachetă antiaeriană de tipul Buk adusă din Rusia în zona de conflict controlată de rebelii proruşi, respectivul sistem antiaerian fiind ulterior transportat înapoi în Rusia.

Rusia a calificat imediat documentul drept ‘părtinitor şi motivat politic’ şi a negat din nou că separatiştii proruşi din estul Ucrainei ar fi doborât avionul sau că armata rusă le-ar fi furnizat acestora respectivul sistem antiaerian. Moscova a acuzat, în schimb armata, ucraineană. După anunţul convocării ambasadoarei Olandei la MAE rus, premierul olandez, Mark Rutte, a cerut Rusiei să înceteze «să spună prostii’ despre această investigaţie.

Добавить комментарий