Contraofensiva în regiunea Herson

30 08 2022 F 4

Vorbind timp de săptămâni despre pregătirile pentru o contraofensivă majoră, armata ucraineană a anunțat ieri că a început să desfășoare operațiuni în mai multe direcții în sud. În toată regiunea Herson anumite raioane au rămas fără curent electric pe fondul luptelor, iar mediile ruseşti au comunicat despre „evacuări” din orașele din regiune.

Cu toate acestea, încă nu este clar dacă acesta este începutul aceleiași contraofensive despre care vorbește Ucraina de câteva luni. Este aceasta o continuare a loviturilor din sud, pe care armata ucraineană le-a desfășurat în ultimele săptămâni, scrie „The New York Times”.

Președintele Volodymyr Zelenski s-a trezit sub presiunea cererilor de a expulza trupele ruse din Herson și malul drept al Niprului înainte ca sezonul ploios să facă câmpurile impracticabile. Creșterea prețurilor la energie a creat și un risc de reducere a sprijinului european pentru Ucraina.

„The New York Times” scrie că luptele din sud s-au intensificat în mai. Dar de atunci, linia frontului cu greu s-a schimbat. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Sud al Ucrainei a spus că au început „acțiuni ofensive în multe direcții”. Totodată, el a subliniat: „Fiecare operațiune militară necesită linişte. Toată lumea trebuie să aibă răbdare.”

Generalul Stephen Twitty, care a servit anterior în armata SUA și acum este cercetător la Centrul pentru Analiza Politicii Europene, a remarcat că atunci „când cineva începe o contraofensivă, de obicei își dorește elementul surprizei, așa că este destul de interesant faptul că ucrainenii au anunțat a lor contraofensivă”. El presupune că strategia ar putea urmări obiectivul „de a reduce presiunea din est”, forțând Rusia să redirecționeze unele forțe spre sud.

„Este uimitor că, cu ceea ce au și cu pregătirea oferită de SUA, au reușit să lovească în Crimeea și de peste hotare. Dacă vor continua în același spirit, vor putea ajunge pe urmele rușilor și vor obține un oarecare succes”, a spus generalul Twitty.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий