Crești pădure și te-ndeasă…

padurea

Nu este zi ca pe drumurile din raionul Storojineț să nu treacă mașini încărcate cu lemn, ceea ce involuntar trezește alarmă: se taie pădurea cu nemiluita. Cazurile de braconaj le umbresc pe cele de regenerare a plantațiilor silvice. Or, a tăia un copac este mai ușor decât a-l crește.

Gospodăria silvică Storojineț și Institutul ucrainean de cercetări științifice în domeniul silviculturii montane au încheiat un acord de colaborare și de creare a plantației hibride de larice – europeană și niponă. Este un conifer, numit și zada, care iarna își scutură frunzele. Aceste lucrări se desfășoară în cadrul programului pentru obținerea semințelor calitative de copaci productivi. Anume cu acest scop primăvara trecută pe teritoriul Ocolului silvic din Pătrăuții de Sus pe un lot de 2 hectare au fost plantați 312 puieți de larice. Tineri copaci de această specie cresc și pe teritoriul Ocolului silvic din Igești. Materialul săditor a fost crescut din semințe în sere speciale la Ocolul silvic din Ciudei. Directorul Institutului ucrainean de cercetări științifice în domeniul silviculturii montane, Oleksii Golubceak, afirmă că scopul acestui program constă în a le ajuta silvicultorilor storojinețeni de a obține puieți pentru regenerarea pădurilor locale cu specii de copaci de înalte calități productive.

Silvicultorul principal de la Gospodăria silvică Storojineț, dl Vasyl Romaniuk, a comunicat că în ultimii cinci ani copaci de larice au fost plantați, împreună cu puieți de alte specii, pe o suprafață de mai bine de 500 hectare de pădure. La un hectar revin câte 40-50 de puieţi de larice.

În pădurile de la poalele Carpaților laricea nu este un copac străin. Pe teritoriul Ocolului silvic Ciudei sunt copaci de larice care au în jur de 170 de ani. Iar pepiniera din Pătrăuții de Sus va asigura cu material săditor și de înaltă calitate necesitățile privind îmbunătățirea pădurilor noastre.

Добавить комментарий