Creştinii ortodocşi de rit vechi îi prăznuiesc astăzi pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril

sfinti

Creştinii ortodocşi care respectă sărbătorile bisericeşti conform calendarului vechi îi prăznuiesc astăzi, 21 noiembrie, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril.

Aceasta este ultima mare sărbătoare înainte de Postul Naşterii Domnului, care începe pe 28 noiembrie. În această zi creştinii sunt aşteptaţi la biserică pentru rugăciune, în special cei care poartă numele Sfinţilor Arhangheli şi cei care prăznuiesc hramul casei în această zi.

Arhanghelii Mihail şi Gavril fac parte din ceata îngerilor care sunt apropiaţi şi slujitori oamenilor. Arhanghelul Mihail este cunoscut drept căpetenie a oştirilor cereşti. Este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-au luptat pentru adevăr. Iar Arhanghelul Gavril este considerat mesagerul veştilor bune. El a vestit naşterea Fecioarei Maria. Din slavonă, Mihail înseamnă „Cine este ca Dumnezeu”, iar Gavril înseamnă „bărbat-Dumnezeu”. Cuvântul Arhanghel înseamnă înger.

Se crede că la originea sărbătorii, care datează din secolul al V-a, a stat sfinţirea unei biserici, închinată Sf. Arhanghel Mihail de împăratul roman Arcadicus din Constantinopol (395-408). Ulterior, în calendare a fost pomenit şi Sf. Arhanghel Gavril şi sărbătoarea s-a extins la tot soborul îngerilor.

Creştinii ortodocşi care respectă sărbătorile bisericeşti conform calendarului nou îi prăznuiesc pe Sfinţii Arhanghelul Mihail şi Gavril pe 8 noiembrie.

Добавить комментарий