Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

sf-ioan-botezatorul-neamt_foto_stefan_cojocariu

Creştinii ortodocşi de stil vechi sărbătoresc, astăzi, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. El este cunoscut şi sub numele de Înaintemergătorul, pentru că a anunţat venirea Mântuitorului. Astăzi se comemorează apărătorii căzuţi pentru credinţă şi patrie.

Despre moartea de mucenic a Sfântului Ioan Botezătorul vorbesc evangheliştii Marcu şi Matei. După Botezul Domnului, Sfântul Ioan Botezătorul a fost aruncat în temniţă la porunca lui Irod Antipa.

Din Evanghelie cunoaştem că, de ziua sa, Irod a dat un ospăţ. Salomeea, fiica Irodiadei, a intrat la ospăţ, a jucat şi a plăcut lui Irod şi oaspeţilor lui. În semn de mulţumire, împăratul a jurat fetei că-i va da tot ce va cere. Sfătuindu-se cu mama sa vicleană, Salomeea a cerut capul lui Ioan Botezătorul, pe o tavă. Irod s-a întristat, deoarece se temea de Proroc, dar din cauza jurămintelor sale a poruncit să i-l dea. A trimis un călău în temniţele palatului, unde zăcea Înaintemergătorul. Călăul s-a întors cu capul Prorocului. Acesta a fost pus pe o tavă şi înmânat Salomeei.

Ucenicii lui Ioan au luat trupul decapitat al Sfântului şi l-au îngropat în Sevastia. Pedeapsa lui Dumnezeu i-a ajuns pe ucigaşi aici, pe pământ. Potrivit legendei, fiica Irodiadei a avut o moarte cumplită, iar Irod, a fost acuzat de trădare. În amintirea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, 11 septembrie este zi de post aspru.

Lasă un răspuns