Creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie cel Mare Izvorâtorul de Mir

47345
Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc astăzi, 8 noiembrie, pe Sfântul Dimitrie cel Mare Izvorâtorul de Mir. Enoriaşii sunt aşteptaţi la liturghiile oficiate în biserici ca să se apropie de Hristos prin rugăciuni şi să păstreze acea credinţă strămoşească pe care au primit-o de la părinţi.

Potrivit Scripturii, Sfântul Dimitrie a trăit la Tesalonic (Grecia) în vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian. S-a născut într-o familie de creştini. După moartea tatălui, ajunge să conducă cetatea Tesalonicului. Împăratul Maximian, aflând că Dimitrie este creştin, l-a pus în temniţă. Un tânăr creştin, pe nume Nestor, a mers la el în temniţă şi i-a cerut binecuvântarea ca să-l omoare pe luptătorul lui Maximian, Lie, care executa creştinii. După ce împăratul a aflat că Lie a fost omorât de Nestor, având binecuvântarea Sfântului Dimitrie, a trimis la el în temniţă ostaşii să-l omoare.

Pe vremea împăratului Constantin, care a dat libertate credinţei creştine, trupul acestuia a fost înhumat într-o biserică mică. Acolo au început să aibă loc minuni. Se tămăduiau oamenii de orice fel de boală. După ce s-a vindecat şi un boier foarte bolnav, acesta a decis să ridice pe acel loc o biserică mai mare. Şi când săpau şanţurile temeliei pentru noua biserică, au dat peste racla sfintelor moaşte ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, iar racla era plină de mir. Oricât ar fi luat din raclă mir, ea se umplea din nou şi tămăduia bolnavii.

Sursa: tv7.md

Добавить комментарий