Creștinii ortodocși pe stil vechi sărbătoresc Crăciunul

Naşterea-Domnului

Astăzi se marchează Crăciunul pe stil vechi. Tradițional, creștinii merg la biserică, iar mai apoi se adună împreună cu familia și prietenii la masa de sărbătoare pentru a marca Nașterea Domnului. Sunt de nelipsit cetele de colindători.

Ucraina, Moldova, Belarus, Eritreea și Liban sunt țările care au declarat sărbătoare oficială și ziua de 25 decembrie, când se sărbătorește Crăciunul pe stil nou.

Dublarea se trage din secolul 16. În 1582, Papa Grigore al XIII-lea a aprobat o reformă a calendarului Iulian, care data din anul 45 înainte de Hristos. Mai multe țări europene au adoptat acest nou sistem calendaristic — Gregorian — imediat, pe când altor state schimbarea le-a luat secole. Rusia a adoptat calendarul Grigorian în 1918, odată cu venirea sovieticilor la putere, însă biserica rusă, cea sârbă și cea georgiană au rămas fidele calendarului iulian, care întârzie cu 13 zile față de cel gregorian.

În spațiul sovietic Crăciunul nu era o sărbătoare publică, însă după căderea URSS, succesorii puterii trebuiau să aleagă o dată pentru revenirea sărbătorii. Belarus a refuzat să aleagă, locuitorii țării aprobând atât ziua de 25 decembrie, cât și cea de 7 ianuarie, drept zile de Crăciun. (S.B)

Добавить комментарий