Regiunea Cernăuți: Criză acută de insulină

46b549c9a0261dd886322d71e4626cb0_XL

Aproximativ 40 mii de locuitori ai regiunii Cernăuți sunt diagnosticați cu diabet zaharat. Majoritatea bolnavilor necesită în fiecare zi tratament cu insulină, un preparat care împiedică dezvoltarea bolii. Statul urmează să compenseze cheltuielile legate de tratamentul acestei boli, însă volumul fondurilor necesare a devenit o povară foarte mare pentru bugetele locale. Prin urmare, pacienții sunt obligați să cumpere medicamente pe banii lor.

Circa 422 milioane de adulţi din întreaga lume suferă de diabet zaharat, potrivit primului raport privind cazurile de diabet la nivel mondial publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). La nivel global, OMS estimează că 422 milioane de adulţi aveau diabet în anul 2014, comparativ cu 108 milioane în anul 1980. În 2012, diabetul a ucis 1,5 milioane de oameni din întreaga lume, la care trebuie adăugate cele 2,2 milioane de decese cauzate de boli legate de diabet, ceea ce duce la un total de 3,7 milioane de decese.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) prevede că în anul 2030 diabetul va fi a şaptea cauză de deces în lume. Mai mult de jumătate dintre diabeticii din lume trăiesc în Asia de Sud-Est şi în regiunea Pacificului, unde obiceiurile alimentare s-au schimbat în ultimii ani.

Diabetul este o boala cronică gravă care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină (hormonul care reglează concentraţia de zahăr din sânge) sau în cazul în care organismul nu utilizează în mod corespunzător insulina pe care o produce. Potrivit OMS, insulina, care este principalul tratament pentru diabet, rămâne un produs farmaceutic greu de obţinut. Potrivit Agenţiei ONU, insulina şi medicamentele antidiabetice orale nu sunt în general disponibile în unele ţări sărace. Mai mult decât atât, medicamentele esenţiale pentru controlul diabetului, cum ar fi cele utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale, sunt rareori disponibile în aceste ţări şi în cele cu venituri medii. OMS insistă asupra necesităţii descurajării consumului de tutun şi de produse alimentare dăunătoare pentru sănătate şi asupra încurajării exerciţiilor fizice regulate.

Добавить комментарий