Criza politică în Moldova: Dodon a dormit la ambasada rusa, după publicarea unei înregistrări în care vorbește de federalizare și bani de la Moscova (Video)

87c7b55ffeea8d3c37

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, si-a petrecut noaptea trecuta in hotelul ambasadei Federatiei Ruse din Chisinau, impreuna cu familia, dupa ce sambata a fost publicata o inregistrare video de la negocierile dintre Dodon si liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, in care liderul moldovean vorbeste despre federalizare si despre finantarile primite din Rusia.

In inregistrarea publicata de Publika.md, Dodon ii spune lui Plahotniuc ca vrea sa federalizeze Republica Moldova si ca primea intre 700.000 de dolari si un milion de dolari pe luna din Federatia Rusa, finantare care a fost sistata de la 1 aprilie.

Potrivit unor surse citate de Deschide.MD, Dodon a innoptat impreuna cu familia sa in hotelul ambasadei ruse, care se afla chiar in curtea institutiei.

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis, duminica, suspendarea temporara a lui Igor Dodon din functia de presedinte al tarii, ca urmare a refuzului sau de a dizolva parlamentul.

Zeci de membri si simpatizanti ai Partidului Democrat din Republica Moldova au innoptat sambata noaptea in fata sediului mai multor institutii publice din Chisinau si sunt anuntate mai multe manifestatii pentru duminica, in semn de protest fata de decizia presedintelui moldovean Igor Dodon de a dizolva Parlamentul.

In cursul zilei de sambata, deputatii din blocul prooccidental ACUM si din PSRM au convocat o sedinta in urma careia a fost aleasa o noua conducere a Parlamentului si a fost instalat un nou guvern, condus de Maia Sandu, in conditiile in care Curtea Constitutionala stabilise ca termenul de investire a unui nou executiv expirase vineri.

Ucraina s-a alăturat guvernelor și organizațiilor internaționale care și-au exprimat îngrijorarea față de evoluția situației politice din R. Moldova și a făcut apel la forțele politice să respecte legea și să-și rezolve divergențele prin dialog. Într-o declarație a Ministerului de Externe de la Kiev se spune că Ucraina, stat mediator și garant în conflictul transnistrean, este interesată ca R. Moldova să fie stabilă, democratică și europeană.

Добавить комментарий