Cu dragoste de pământ românesc

фото 1

Cartea „Cu dragoste de pământ românesc”, a binecunoscutului om de cultură, activist și mereu îndrăgostit de frumoasele meleaguri bucovinene, domnul Ciprian BOJESCU din Suceava (Ro­mânia), a văzut lumina tiparului la Editura „Armonii culturale”, cu o pre­zen­tare scurtă, dar foarte binevenită a vieții și activității autorului de Gheorghe Vicol, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Cartea cuprinde trei capitole: „Pub­licistică”, „Referințe” și „Anexe”.
În primul capitol de publicistică citi­torii vor putea citi câteva mărturisiri dureroase despre unii oameni care au suferit de pe urma urgiei bolșevice, fiind deportați, judecați fără de vină, osândiți, condamnați la ani de închisoare doar pentru faptul că erau români, creștini, că-și iubeau neamul și baștina. Printre acestea vom desprinde numele unor oa­meni ca Dionisie Nichitovici numit „Pa­pa­șa” din articolul cu același titlu, „Bu­nicul din refugiu”, „Patru frați refu­giați”, unde vom afla despre soarta celor patru frați ai tatălui autorului, „Tragedia unei fete din Iordănești”, care se numea Do­chița Bojescu, mătușa autorului, sora mamei sale. În articolul „Aruncat în lagăr pentru că era de etnie germană”, îl vom cunoaște ðå Carol Lemne Ludovic care acum are onorabila vârstă de 99 de ani.
Alte două materiale – „De la Stupca lui Ciprian Porumbescu, la Iordănești” și „O delegație din Iordănești în comuna Ciprian Porumbescu” ne aduc la cunoștință că cele două sate sunt înfrățite. Iar la această înfrățire și-a adus contribuția nemijlocită domnul Ciprian Bojescu.
Despre bunii lui prieteni din Cernăuți și Suceava vom afla din materialul „Frăție arboro­seană”, fiind vorba despre publicistul, zia­ristul și scriitorul Dumitru Co­val­ciuc din Cernăuți. În alte trei articole îi vom găsi pe trei dintre regretații Mircea Mo­trici, jurnalist, reporter, poet; Traian Straton, rapsod popu­lar, interpret de muzică popu­lară, Ion Cozmei, poet, tradu­cător, publicist..
Încheie acest capitol rela­tarea despre vizita făcută la Băhrinești, la finele lui aprilie anul curent, cu un mic grup de intelectuali din Cernăuți în cadrul caravanei „Limba noas­t­­ră e o comoară”.
La capitolul „Referinţe” vom face cunoștință cu evenimentul important din Iordănești prilejuit de lansarea monografiei satului. La pre­gătirea ei și-au adus contribu­ția iordăneștenii Nicolae Șap­că, Ciprian Bojescu și oprișe­neanul Dumitru Coval­ciuc. Toate pătrunse de dor de Bu­covina și neamul româ­nesc. Marele dor de baștină e confirmat de autor în impresionantul articol „Cu dragoste de pământ românesc”, care se încheie astfel: „…Când ajung cu orice ocazie în comuna mea natală, unde apa Siretului, cu luncile sale, împarte satul în două, mă simt ca în cea mai frumoasă stațiune și mă cuprinde o liniște sufletească aparte. Aici îmi încarc bateriile și pornesc la drum cu noi speranțe de mai bine. Lucru pe care îl doresc tuturor românilor, iar celor dragi, plecați dintre noi, să-i ierte Bunul Dumnezeu”!
Cartea este ilustrată cu o serie de fotografii care ne duc pe drumurile vieții autorului. Ea este o mărturisire, o de­dicație de dragoste făcută baștinei sale, neuitatului sat Iordănești. Probabil că numai atunci când soarta te duce cu voie sau fără voie pe alte meleaguri simți mai puternic și mai arzător dorul de baștină.
Mulţumim binecunoscutului om de cultură Ciprian Bojescu pentru noua sa carte, pentru dragostea de frumosul plai bucovinean. Îi dorim ca această dra­goste de baștină s-o poarte mereu în suflet ca pe o icoană sfântă.
Eleonora SCHIPOR, profesoară

Добавить комментарий