CUIB DE DEMNI ROMÂNI

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Roșa-Stânca m-a impresionat prin liniște, lipsa febrei orășenești de neastâmpăr și prin frumusețea de toamnă a naturii. A fost o descoperire pentru mine, mânat de patima drumeției mai mult de 30 de ani.
Cu toată rușinea a trebuit să recunosc că nu știam de acest colțișor pitoresc al capitalei bucovinene. Raionul se aseamănă mai degrabă cu un sat de buni gospodari, unde oamenii trăiesc gard în gard cu bunăvoință, își au sărbătorile lor, obiceiuri vechi, culti­va­te mult de școală. Sunt români şi nu se sfiesc să o spună, să-și frecventeze școala cu limba română de predare mai mult de un secol.
Prima dată am făcut cu­noș­tință cu elevii școlii în 2009 la un fes­tival de folclor din Muzeul satului din Cer­năuți. Prezentau o „Ma­lan­că” autentică. Costu­mele lor se deosebeau de ale celo­r­lalţi participanți la acțiune. Elevii arătau demni în rolul jucat. Nu o făceau doar din simpatie pentru scenă, purtau „Malan-ca” în sufletul lor, ea fiind un rit primit de la strămoși. Erau însoțiți de pro­fesoara și talentata lor îndru­mătoare, dna Valenti­na Maraș­ciuc.
Astăzi ne-am întâlnit și am ascultat o povestire interesantă despre noile planuri în acest domeniu, precum și despre o nouă iniţiativă – orchestra de instrumente populare, la care participă activ elevii Şcolii nr. 17.
Directoarea școlii, dna Lu­dmila Pușcariova, care acti­vează în această funcție nu demult, mi-a povestit cu mult en­tuziasm despre isto­ria aces­tei instituții de învă­ță­mânt, precum și despre istoria suburbiei. Am aflat că, în pofida numărului nu prea mare de elevi, ei se pot mândri cu rezultate frumoa­se la învă-țătură și munca extra­școlară. De pildă, elevul Liviu Lencu (conducător C. Cebotar) a participat la expoziția „Gale­ria artelor” și la Festivalul „Roua curată”; la concursul proie­c­telor școlărești „Gri­go­re Bos­tan – perso­nalitate emi­nentă a Universității Na­ționale „Iu. Fed­kovyci” din Cer­năuți”, ele­vii Dia­na Rus­nac și An­drei Lisca (con­ducător L. Puș­ca­rio­va) au ob­ținut dip­lome de gradul I; Alexand­ru Erio­menco, Alina Țurcan și Lidia Acos­tăchi­oaie (condu­cător L. Tcaci) au asigurat șco­­­lii primul loc la expoziția de artă decorativă.
În sânul unui plai pitoresc, cu aer curat e normal să pui la cale o activitate ecologică bine organizată. Cer­cul ecologic (conducător O. Haric) a ocupat anul aces­­ta locul întâi la con­cursul orășenesc al brigă­zi­lor și teat­relor ecologice, apoi au câștigat întâietatea și la concursul luc­rărilor ex­pe­rimentale de crea­ție „Tâ­nă­rul cercetător”, Emilia Ha­ric devenind laureată cu lucrarea „Epaminonda Bu­cev­schi – pictor din Buco­vina” (condu­cător I. Abobu­țoaie). E încă o dovadă a faptului că, studiind într-o școală cu limba română de predare, elevii primesc cu­noș­tințe temeinice, para­lel însușind bine și limba de stat.
Mi-a fost foarte plăcut să aud cuvinte de laudă despre două absolvente ale Cole­giului peda­gogic – Ste­la Chelea și Valeria Ți­gă­nescu, care și-au început activitatea pedagogică în această şcoală. Pe dom­nișoara Stela chiar am surprins-o la o lecție cu elevii clasei a doua (în imagine).
Am aflat şi unele probleme cu care se confruntă tinerele familii de la Roşa Stânca – imposibilitatea de a-și aranja copiii la o gră­di­niță româ­neas­că. Se plân­geau iarăși pe condu­ce­rea grădiniței nr.1, unde se refuză primirea copiilor de origine română. Ba chiar li se lămurește cu insis­tență că astfel de copii vor fi lipsiți de perspectivă în viitor.
Am adus la cunoştinţă faptul că Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” a inițiat adunarea cererilor părinţilor do­ri­tori să-și dea copiii la o gră­diniță românească. Atunci vom putea cere de la con­duc­e­rea orașului o gră­diniță, care ni se cuvine conform legislației în vigoare.

Arcadie MOISEI

Добавить комментарий