Cum a rămas Şcoala fruntașă din Bălcăuți fără statut de instituție de învățământ mediu general

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 70

Școala din Bălcăuți al doilea an la rând se numără printre cele mai bune școli cu limba română de predare. La anul viitor, ea în genere nu va figura într-o asemenea listă, deoarece și-a pierdut statutul de școală medie și absolvenții ei nu vor susține testele externe independente.

– Am rămas fără elevi în clasele a zecea și a unsprezecea, comunică directorul școlii respective, dl Oleg Boloban. În clasa a zecea au rămas numai patru elevi și, conform legii educației, nu poate fi formată o clasă. În clasa a unsprezecea din zece elevi, de asemenea, au rămas câțiva – în decursul verii părinții au retras documentele de la școală. Domnul Oleg Boloban e în funcția de director timp de zece ani și a făcut următoarea constatare:

– Cu zece ani în urmă Şcoala de la Bălcăuți era frecventată de 173 de elevi. Anul trecut numărul lor a fost de 80, deci, a scăzut în jumătate. Dacă nu demult, cu doi ani în urmă, am luptat ca școala noastră să-și păstreze statutul de școală medie și să nu fie filială a Școlii de bază din Mămăliga, propunere nelegitimă care ni se impunea, acum în mod legitim am rămas fără acest statut. Nu este numărul minim de elevi pentru formarea claselor, clasele nu sunt formate. Desigur, o astfel de situație s-a răsfrânt negativ asupra dispoziției pedagogilor, care se străduiesc să le dea elevilor cunoștințele necesare.

Добавить комментарий