Cum este încurajată natalitatea în Ucraina şi modelul Ungariei

Screenshot_2

Potrivit statisticilor oficiale, anual în Ucraina se nasc aproximativ 400.000 de copii. În 2019 ajutorul acordat de stat la nașterea unui copil este de 41.280 mii de grivne (1.500$). Acest ajutor este plătit în câteva etape. Pentru început se alocă 10.320 de grivne, restul sumei (30.960 grn.) este plătit în plăţi egale (860 grivne lunar) timp de trei ani. În același timp, în anul 2019 statul oferă la nașterea unui copil o cutie cu lucruri necesare. Baby box este un cadou pentru nou-născuți, care include haine, scutece, jucării, etc. în valoare de 5 mii de grivne (185 de dolari). Setul este oferit gratuit mamelor după naștere, prin completarea unui formular la care se va anexa copia actului de identitate a beneficiarului și a certificatului medical constatator al nașterii. Cutia bebeluşului este oferită prin intermediul secțiilor de protecție socială a populației. De menţionat că ajutorul acordat de stat la naşterea primului copil pe vremea „odiosului” Viktor Ianukovyci era de 25 mii de grivne, la al doilea copil – 50 mii de grivne, iar la venirea pe lume a celui de al treilea copil – circa 100 mii de grivne.

Cum încurajează Viktor Orban natalitatea în Ungaria? Premierul Ungariei a anunţat noi beneficii fiscale şi de împrumut pentru familii, în cadrul eforturilor guvernului de a mări rata natalităţii, menţinând în paralel politica strictă în domeniul imigraţiei, transmite Reuters. Noile măsuri includ extinderea unui program de împrumuturi pentru familiile cu cel puţin doi copii, pentru a-i ajuta să cumpere locuinţe, subvenţionarea achiziţiei de maşini şi scutirea de la plata impozitului pe venit în cazul femeilor cu cel puţin patru copii. Femeile cu vârste sub 40 de ani care se căsătoresc pentru prima oară vor avea dreptul la un împrumut subvenţionat de 10 milioane de forinţi (36.000 de dolari).

O treime din datorie va fi ştearsă la naşterea celui de-al doilea copil şi întregul împrumut după al treilea copil. În acelaşi timp, din ianuarie 2018, Guvernul de la Budapesta, în cadrul unui program special, alocă asistență financiară mamelor care trăiesc în afara Ungariei. Programul prevedea alocarea a 640 milioane de forinți.

Lasă un răspuns