Curtea Supremă din Rusia a hotărât că „Martorii lui Iehova“ sunt o organizație extremistă și a interzis activitatea acesteia

svideteli_iegovy_1

Proprietăţile acestei organizații au intrat în posesia statului. Curtea Supremă din Rusia a decis că „Martorii lui Iehova” sunt o organizaţie extremistă şi a interzis activitatea acesteia pe teritoriul ţării. Astfel, a fost rezolvată solicitarea venită din partea Ministerului Justiției al Federației Ruse.

Prin sentinţa sa, Curtea Supremă din Rusia a declarat încetarea imediată a activităților tuturor celor 395 de filiale ale cultului „Martorii lui Iehova” din țară. Instanţa a cerut ca proprietăţile cultului să intre în posesia statului.  Joi, 20 aprilie, judecătorul Iurii Ivanenko a dezvăluit numai rezoluţia sentinţei, iar textul integral va fi înmânat părţilor în decurs de cinci zile. Cultul a anunţat deja că va face plângere împotriva sentinţei date de Curtea Supremă din Rusia.

Reprezentantul organizației a declarat că intenționează să ajungă la CEDO, în cazul în care instanța de apel nu va anula decizia. Deocamdată, sentinţa tribunalului nu a intrat în vigoare. Dacă organizaţia nu va face plângere, sentinţa va intra în vigoare din momentul în care apare anunțul Curții de Apel. În caz contrar, în 30 de zile. Prin acţiunea sa, Ministerul Justiției a dezvăluit că, în timpul unei inspecții neprogramate, a constatat diferite nereguli în punerea în aplicare a activităților organizației, s-a încălcat inclusiv Legea federală „privind combaterea activității extremiste”.

Ministerul Justiției a cerut ca acest cult şi cele 395 de filiale să fie declarate drept organizaţii extremiste, să le fie interzisă activitatea lor şi să li se confişte proprietăţile. Pe 12 octombrie 2016, Tribunalul Tverskoi din Moscova a emis un avertisment pentru „Martorii lui Iehova” pentru activitate extremistă.

În conformitate cu legislația rusă, în cazul în care, în termenul specificat, aceste filiale religioase nu vor respecta legea şi vor încălca din nou prevederile legale, atunci organizația este supusă lichidării. Pe 16 ianuarie 2017, Tribunalul din Moscova a confirmat avertismentul pentru activitate extremistă a organizației.

„Martorii lui Iehova” sunt o organizație religioasă internațională, care aderă la tendințele neortodoxe din creștinism şi care interpretează diferit mai multe concepte religioase. Are 21 de organizaţii locale, din care trei au fost lichidate anterior pentru extremism.

Sursa: RADOR

Lasă un răspuns