„Cuvântul este pâinea cu care profesorul îşi hrăneşte discipolii”

Screenshot_5

Asociaţia Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, pe care o conduce doamna Lilia Govornean, metodistă la Institutul regional pentru învăţământul pedagogic postuniversitar Cernăuţi, este în plină activitate şi caută să dureze punţi spirituale cu colegii de breaslă din România şi Republica Moldova. „Cuvântul este pâinea cu care profesorul îşi hrăneşte discipolii”, afirmă deseori dna Lilia Govornean. Şi acest cuvânt trebuie rostit cu dragoste şi iubire faţă de Dumnezeu. Cuvântul de învăţătură al pedagogului, al părinţilor trebuie să fie însoţit neapărat şi de Cuvântul sfânt, căci numai astfel poate fi crescută şi educată o generaţie de oameni oneşti, adevăraţi patrioţi şi făuritori de valori sociale.

Anume raportul dintre educaţie şi etica creştină a fost luat în dezbatere în cadrul Simpozionului internaţional, organizat sâmbăta trecută la Storojineţ de către Asociaţia Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, cu participarea mior profesori de la şcolile cu predare în limba română din ţinut, precum şi a mior delegaţii de cadre didactice din Moldova şi România. Acţiunea a fost susţinută şi „găzduită” în casa parohială a Bisericii Sfântul Gheorglie de către protopopul raionului Storojineţ, Vasile Covalciuc, de slujitori ai altarului de la Mănăstirea Putna şi de Consulatul General al României la Cernăuţi.

În pofida discuţiilor active şi aprinse în jurul predării eticii creştine în şcolile din Ucraina, acest obiect rămâne o sarcină strategică a învăţământului mediu general din ţara noastră. Doar nu este vorba despre o ordinară concepţie de educaţie care, după o perioadă de timp mai scurtă sau mai îndelungată, va fi dată uită­rii. Este vorba despre un lucra cu mult mai serios — despre un sistem unic, puternic, de înaltă eficienţă, verificată de experienţa mondială şi naţională.

Etica creştină, în esenţă se bazează pe Sfintele Scripturi. Valorile morale creştine simt comune pentra toate confesiile. Ea nu intră în contradicţie cu valorile general umane, ci, dimpotrivă, este baza lor. Etica creştină este o necesitate în Ucraina, deoarece în ţara noastră lipseşte o concepţie eficientă de educare a elevilor, care s-ar opune influenţei păgubitoare a televiziunii, Intemetului, străzii, narcomaniei, etc. Iată, de pe aceste principii merită să fie apreciată străduinţa pedagogilor de la şcolile româneşti din regiunea Cernăuţi, încurajaţi şi de colegii lor din România şi Moldova, de feţe bisericeşti, de a le altoi la elevi anume valorile creştine.

Screenshot_4

Despre introducerea cursului de etică creştină în şcoli s-a vorbit cu mai bine de zece ani în urmă. în anul 2004 a fost elaborat programul la acest obiect şi din 2005 a început studierea lui, în mare parte facultativ, a subliniat în cadrul simpozionului doamna Lilia Govornean. În şcolile din regiunea Cernăuţi acest obiect se bucură de popularitate. In anul curent au fost repartizate 30 mii de manuale de etică creştină — pentru toate clasele. Graţie acţiunilor organizate de Asociaţia Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, profesorii din şcolile româneşti din ţinutul nostru, care predau etica creştină, au avut posibilitate să viziteze mai multe mănăstiri din judeţul Suceava, îndeosebi Mănăstirea Putna, considerată „Ierusalimul românesc”, precum şi cea mai vestită mănăstire din Moldova — Capriana, proslăvită în creaţia lui Ion Draţă şi a altor scriitori basarabeni.

Educaţia copiilor în spiritul valorilor creştine trebuie începută în sânul familiei, unde primii apostoli sunt părinţii, consideră părintele Vasile Covalciuc, protopopul raionului Storojineţ. Apoi familia, împreună cu şcoala şi biserica urmează să desăvârşească această operă de educaţie „formând fii ai Ierasalimului ceresc”.

„Copilul trebuie să înveţe credinţa. Cunoaşterea lui Dumnezeu şi cunoaşterea aproapelui se face prin iubire. Anume etica creştină îl ajută pe copil să deosebească binele şi răul, să se obişnuiască să trăiască în mod altraist şi nu în mod egocentrist”, a afirmat părintele Dosoftei de la Mănăstirea Putna. în acest context au vorbit şi pedagogii Lilia Sandulov din Buda Mare, raionul Herţa, Maria Vasiliciuc din Boian şi Ludmila Rotaru din Stroieşti, raionul Noua Suliţă, Lucica Duşceac din Cupca, raionul Hliboca, care a subliniat că „o artă mai mare decât educaţia nu există”. Iar valorile creştine îi dau educaţiei o forţă de convingere şi mai mare.

Simpozionul a fost încununat de partea artistică, dirijată de profesoara Carolina Dârda din Cernăuţi. Ne-au amintit că suntem în preajma frumoaselor sărbători de iarnă, luminate de raza stelei de Betlileem, cântecele în interpretarea comlui bisericesc din Ciudei, o cunoscută colindă cântată de Igor Sainciuc din Bălcăuţi, verstnile scrise şi citite de Sergiu Bespalco din Stălineşti, poeziile-ragăcitmeşi, „jocul căiuţilor” cu participarea mior elevi din raionul Noua Suliţă.

Participanţii la simpozion au fost felicitaţi de către ministrul consilier de la Consulatul General al Româ­niei la Cernăuţi, Ionel Ivan, care, din partea acestei instituţii diplomatice a înmânat cadouri celor mai mici participanţi la această minunată acţiune de suflet.

Vasile CARLAŞCIUC

Добавить комментарий