Dan Balan – între fenomen şi realitate

dan-balan (1)

dan-balan (1)Compozitorul şi interpretul Dan Balan, originar din Chişinău, s-a născut la 6 februarie 1979 şi se numără printre nominanţii la Premiul „GRAMMY”. Născut în familia diplomatului Mihai Balan şi prezentatoarei la televiziune Ludmila Balan, Dan chiar din fragedă copilărie a manifestat interes faţă de muzică. Prima sa evoluare publică a fost când avea 4 anişori, la un show de la televiziune.
A fost solist al Grupului O-Zone, creat în 1999. În 2003 Grupul O-Zone a lansat cântecul „Dragostea din tei”, cunoscut în întreaga lume. Grupul s-a bucurat de un succes nemaipomenit în Europa şi Japonia. Până la 13 noiembrie 2005, când a fost desfiinţat, O-Zone a lansat trei albume.
Nu demult, la Chişinău, a apărut un film documentar – „Dan Balan – între fenomen şi realitate”, realizat de Victoria Cuşnir, despre viaţa şi creaţia muzicianului. În cadrul documentarului, Dan Balan, cântăreţul care a dus faima Moldovei dincolo de ocean, a povestit în exclusivitate despre motivele destrămării trupei „O-Zone”, despre cariera sa de până acum.
După mai bine de opt ani de la desfiinţarea trupei, Dan face primele declaraţii. “Au venit cei doi colegi la mine şi mi-au zis: noi suntem vagoanele care conduc şi cum vrem noi aşa o să fie. Tu eşti unul singur, cu noi e şi managerul”, a spus în exclusivitate interpretul.
Dan spune că a crescut proiectul de la zero. Destrămarea acestuia a început din 2003, atunci când managerul trupei a început să pretindă la drepturile de autor. „Eram considerat locomotiva care ducea după ea vagoanele, iar acest lucru nu le-a convenit nici managerului şi nici celorlalţi doi membri ai trupei”, a spus artisul.
Chiar dacă proiectul în care a investit mult suflet s-a ruinat, artistul spune că nu ţine pică pe foştii colegi, Radu şi Arsenie, adăugând că i-a iertat demult.
În documentar, Dan vor­beşte şi despre costul video­clipurilor sale. El a menţionat că unul din cele mai scumpe videoclipuri a fost cel realizat pentru piesa „Johanna”, care l-a costat circa 250 mii de dolari.
În culmea succesului rusesc, Dan Balan a primit în 2012 încă un „Zolotoy Gramophon” pentru piesa „Doar până dimineaţă”, şi recunoştinţa a milioane de fani. Primul lui concert solo de la Arena Moscova a confirmat doar că cel mai iubit dintre moldoveni este cu adevărat iubit şi acolo.

Lasă un răspuns