De când interzice UE folosirea pesticidelor care ucid albinele

albine-1170x658

Uniunea Europeană a anunțat în urmă cu câteva săptămâni că va interzice cele mai utilizate insecticide din lume care omoară albinele. Acum, vine cu o dată limită până când acestea ar trebui să dispară de pe piață.

Uniunea Europeană a hotărât interzicerea celor mai utilizate pesticide din lume în decurs de șase luni, din cauza daunelor pe care le provoacă populațiilor de albine. Folosirea neonicotinoidelor va fi interzisă în mai toate domeniile până la sfârșitul lui 2018. În schimb, vor fi permise în serele închise.

Interdicția a fost votată vineri, 27 aprilie, de statele membre UE, ca să protejeze polenizatorii. Albinele și alte insecte polenizante sunt vitale pentru noi. Asta pentru că polenizează aproximativ trei sferturi din culturile alimentare din lume – inclusiv cafeaua și ciocolata.

Însă, în ultimii ani, numărul lor a început să scadă drastic. Doar în Germania, până la 75% dintre insectele zburătoare au dispărut. Oamenii de știință numesc acest fenomen armageddon ecologic. Mai mulți factori stau la baza acestei dispariții în masă.

Cercetările au arătat că pesticidele, în special neonicotinoidele, sunt cele mai vinovate. Acestea conțin substanțe chimice asemănătoare cu nicotina, care ar deteriora creierul albinelor. UE a interzis deja, în 2013, utilizarea de neonicotinoide în culturile de rapiță.

Un studiu de proporții publicat în februarie a arătat că albinele ar putea fi afectate de orice utilizare a lor în aer liber și asta pentru că pesticidele se infiltrează în sol și apă. Astfel, decizia UE interzice orice utilizare în aer liber a acestor pesticide, în încercarea de a opri contaminarea mediului.

Deși există câteva îngrijorări cu privire la faptul că interzicerea pesticidelor ar afecta randamentele agricole, mai mult de cinci milioane de oameni au semnat petiția UE.

playtech.ro

Lasă un răspuns