De ce în Ucraina pensiile sunt atât de mici?

image__2__id22047_650x410_5_650x410

Ministerul Politicii Sociale a dat explicații: cetățenii ucraineni primesc pensii mizerabile din cauza nivelului scăzut al veniturilor oficiale și economiei ilicite. În realitate mărimea pensiei corespunde întru totul veniturilor oficiale ale populației. În primul rând, nivelul veniturilor influențează direct asupra cotizației plătite în Fondul de pensii și asupra pensiilor pe care le primesc actualii pensionari. În al doilea rând, el influențează asupra mărimii viitoarelor pensii ale celora, care astăzi plătesc cotizațiile în Fondul de pensii. Prin urmare, pensiile mizerabile sunt rezultatul veniturilor oficiale mizerabile, au explicat specialiștii de la Ministerul de resort.

Aceștia au mai explicat că cotizațiile în Fondul de pensii sunt sustrase din salariul declarat, iar piața ilicită a muncii nu participă la programul de asigurare cu pensii, iar ea constituie circa 30 la sută din economia Ucrainei.

Majorarea pensiei este posibilă numai prin mărirea veniturilor oficiale ale populației, ceea ce înseamnă majorarea salariilor și scoaterea economiei din ilicit. Ministerul Politicii Sociale recunoaște că numai pe pensia minimă, fără susținere din partea statului, este imposibil să trăiești. Dar, în același timp, a accentuat că majorarea pensiilor este un proces îndelungat. Exact cum ar spune un sătean de-al nostru: lungește, Doamne, boala până se va oua cioara.

Lasă un răspuns