De la Stălineşti – la Strasbourg. Calea succesului tinerei jurnaliste Natalia Siniusic

Screenshot_2

Într-adevăr, această cale a început pe neaşteptate. Natalia era elevă în clasa a noua la Şcoala medie din Stălineşti, raionul Noua Suliţă, când a decis să fie jurnalistă. A fost un vis tainic al ei, căci până la absolvirea şcolii nu a încercat să-şi vadă numele pe şpalturile unui oarecare ziar. L-a „divulgat” când devenise studentă la Facultatea de Filologie, specialitatea jurnalism, a Universităţii cernăuţene.

La audiovizualul regional „Bucovina”, doamna Natalia a fost angajată în anul 2009, revenind în faţa camerelor de luat vederi în 2015, după concediul de maternitate, cu proiecte televizate de mare succes. În 2016 ea a participat la un concurs naţional pentru cel mai bun subiect, consacrat procesului de descentralizare.

– Am decis să relatez despre una dintre primele comunităţi teritoriale unite, create în regiunea noastră, – Comunitatea teritorială Hliboca. Nu m-am aşteptat la o apreciere atât de înaltă din partea juriului din capitală, căci îl consideram interesant prin noutatea pe care o conţinea, ni s-a destăinuit doamna Natalia. Dar el mi-a deschis „fereastra în Europa”. Ca învingătoare a concursului, am avut posibilitate să vizitez, împreună cu alţi colegi de breaslă din ţară, capitala Parlamentului European – Strasbourg, să particip la Forumul mondial al democraţiei. În sala Palatului Consiliului Europei am încercat emoţii de nedescris – nu atât de des eşti prezent în sala unde sunt rezolvate multe probleme ale continentului.

Strasbourgul m-a frapat atât prin frumuseţea sa, cât şi prin caracterul său democratic. Indiferent de starea vremii, o bună parte din locuitori se deplasează cu ajutorul bicicletelor. Chiar şi cei care lucrează în incinta Consiliului Europei. Ajung la serviciu, coboară de pe bicicletă îşi pun cravata şi se îndreaptă spre birourile lor.

Screenshot_1

La Postul de televiziune „Bucovina” jurnalista Natalia Siniusic prezintă de cele mai multe ori emisiuni în eter direct. În afară de aceasta, ea este autoarea emisiunii „Despre reforme”.

– Este o emisiune montată, unde jurnalistul vorbeşte mai puţin, mai mult li se oferă cuvântul experţilor, care apreciază avantajele şi dezavantajele reformelor. Ideea principală de care ne conducem este aceea că reformele trebuie efectuate în complex: ele se completează unele pe altele. De exemplu, reforma ocrotirii sănătăţii este legată nemijlocit de procesul de descentralizare, de reformele în alte domenii.

Jurnalista Natalia Siniusic doreşte ca basmul de la Strasbourg să nu fie unicul pentru ea, să vină şi altele:

– Îmi place să văd lumea: să călătoresc şi să aflu cum trăiesc oamenii în alte ţări, ca apoi să pot compara şi face anumite concluzii. Pentru un jurnalist aceasta este foarte important, a conchis doamna Natalia.

Vasile CARLAȘCIUC

Добавить комментарий