De la urna de argint la candela de argint – o distanţă în timp de 150 de ani  

15 08 2021 LC PUTNA 3

În 15 august curent se împlinesc 150 de ani la marea „Serbare de la Putna”, manifestare determinantă pentru definirea identității românești în istorie. În zilele de 15 și 16 august 1871, studenții români au organizat la Mănăstirea Putna, unde îşi doarme somnul de veci Ştefan cel Mare şi Sfânt,  Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni. Între organizatori și participanți au fost Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol, Nicolae Teclu, Ciprian Porumbescu și alți tineri care mai târziu au făcut eforturi mari pentru realizarea unirii culturale și teritoriale a românilor. Atunci, darul studenților pentru mormântul lui Ștefan cel Mare şi Sfânt  a fost o urnă de argint maiestuoasă. Astăzi ea constituie unul dintre cele mai valoroase exponate ale Muzeului Mănăstirii Putna. Pe urna de argint sunt incrustate cuvintele „Eroului, Învingătorului, Apărătorului existenței române, Scutului creștinătății. Junimea română academică MDCCLXX”. Ca semn al continuității cu generația anului 1871 și al prețuirii pentru modelul pe care Sfântul Ștefan cel Mare îl reprezintă pentru români, darul studenților de azi pentru mormântul voievodului va fi o candelă de argint în forma urnei dăruită în 1871.

Serbarea jubiliară de la Putna a început la 14 august şi se va încheia la 19 august. Ieri la Mănăstirea Putna a sosit Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, întâmpinat de studenţi şi de toţi participanţii la marea serbare. Printre aceştia se află şi solii românilor nord bucovineni, inclusiv slujitorii altarului, fraţii Dimitrie şi Nicolae Popescu din comuna Ciudei. A fost inaugurată expoziţia „Serbarea de la Putna 150. Continuitatea unui ideal”.

15 08 2021 LC PUTNA 2

Pentru ziua de duminică, 15 august, sunt prevăzute Sfânta Liturghie arhierească și cuvânt de învățătură al Părintelui Patriarh Daniel, al Președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, sfinţirea Candelei aniversare și depunerea ei pe mormântul Sfântului Ștefan cel Mare de către studenți, depunerea de flori la efigiile făuritorilor Serbării din 1871 și la statuia lui Mihai Eminescu de pe teritoriul mănăstirii.  Luni, 16 august, va fi oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii Mănăstirii Putna și pentru făuritorii Serbării de la Putna din 1871, săvârșită de Părintele Patriarh Daniel. În după amiaza zilei se va desfăşura Congresul studenţesc aniversar. Marţi, 17 august, va avea loc Simpozionul „Eminescu şi Putna”. Iar miercuri şi joi, 18-19 august, studenţii, participanţi la simpozion,  vor întreprinde călătorii pe itinerarul „pe urmele lui Eminescu” la Cernăuți sau la Stupca și Ipotești, în funcție de condițiile de trecere a frontierei.

15 08 2021 LC PUTNA 1

(V.K.)

Foto de pe contul de Facebook al părintelui Dimitrie Popescu.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий