Declarația lui Zelenski a pus pe jar presa din România

Screenshot_1

Discursul oficial al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, ținut cu ocazia Zilei Integrității Ucrainei, celebrate anual pe 22 ianuarie, fiindcă în această zi, în anul 1919 a fost proclamat Actul de unire a Republicii Populare Ucrainene cu Republica Populară Ucraineană Apuseană, a pus pe jar presa din România.

Mai multe agenții de presă din România, dar și din Republica Moldova, printre care Mediafax, Digi24, Realitatea, DSnewsZdG, Timpul, Radio Chișinău, au scris că șeful statului ucrainean a gafat în legătură cu istoria atunci când a afirmat că românii au ocupat nordul Bucovinei în 1918.

Jurnaliștii români scriu că realitatea istorică este alta, deoarece „pe 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a proclamat unirea cu Regatul României, care a fost recunoscută de învingătorii din Primul Război Mondial prin tratatul de la Saint Germain, semnat la 10 septembrie 1919.  România a prezentat nu numai argumente istorice – Bucovina a fost smulsă ilegal Moldovei în 1775 de către Turcia şi oferită Austriei, ci şi argumente militare şi strategice, contra amenințării bolșevice”.

Screenshot_6

…„În urma cu 101 ani a avut loc una dintre cele mai semnificative evenimente din istoria Ucrainei. Visele pentru care au trăit și au murit cei mai buni fii ai Ucrainei, pentru o țară independenta si unită. Acesta este un citat din actul „Zluka” care anunță unificarea într-un singur stat independent și a fost proclamat într-un mod solemn de către liderii UNR si ZUNR la 22 ianuarie 1919 în Piața Sofia din Kiev.

În sfârșit s-a ivit șansa de a crea o țară independenta și unită. Ambițiile politicienilor de atunci i-au împiedicat să atingă adevărată unitate de stat.

Unitatea nu stă în cuvinte, ci în fapte. Nu după mult timp Republica Populară Ucraineană a cedat Kievul sub presiunea bolșevicilor, o bună parte din teritoriile Galiției au fost ocupate de trupele poloneze, Bucovina de Nord de români, iar Transcarpatia i-a revenit Cehoslovaciei.

Au trecut mai mult de 100 de ani. Am tras concluziile din această istorie? Ne învață un principiu simplu, dar vital pentru Ucraina. Doar împreună suntem puternici.”…., a declarat președintele cu referire la evenimentele istorice din 1918-1919.

Lasă un răspuns