Depresia și starea de spirit proastă ar fi o cauza de îmbolnăvire de cancer

Young man sitting looking upset

Persoanele depresive sau anxioase au o probabilitate mai mare de a deceda din cauza unor tipuri de cancer. Aceasta este concluzia unui studiu publicat joi, 26 ianuarie 2017 — scrie edumedical.ro 

Potrivit AFP, dupa ce s-a analizat istoricului a peste 160.000 de  persoane adulte din Anglia si Tara Galilor, s-a constatat ca acele persoane care au recunoscut ca suferă din punct de vedere psihic, au murit in proportie mai mare de leucemie, cancer de prostata sau al sistemului digestiv (colon, pancreas sau esofag).

Oamenii de stiinta care au realizat cercetarea subliniaza, totusi ca este vorba despre o concluzie statistica, care nu inseamna neaparat ca exista o legatura de tip cauza-efect intre starea psihica si cancer.

In articolul publicat in revista British Medical Journal scrie ca aceste rezultate se adauga insa numeroaselor indicii privind existenta unei interactiuni intre sanatatea psihica si cea mentala.

In trecut, cercetatorii au mai aratat ca simptomele de depresie si anxietate sunt asociate cu un risc mai ridicat de boli cardiovasculare.

Totusi, autorii studiului nu exclud nici cauzalitate inversa, adica depresia sa fie provocate de  anumite simptome ale unui cancer inca nediagnosticat.

Dr. David Batty, epidemiolog la University College din Londra , sopune ca pentru a clarifica legatura dintre depresie si cancer,  sunt necesare alte studii mai aprofundate.

Добавить комментарий