Deputații cernăuțeni, împotriva modificării „legii lingvistice”. Adresare către Rada Supremă și Președinte

1584008499_80079

Joi, 16 iulie 2020, deputații Consiliului Orășenesc Cernăuți au votat în unanimitate o adresare către Rada Supremă și Președintele Ucrainei împotriva modificărilor la „legea lingvistică”.

„La Kiev și în centrele regionale învecinate au loc adunări populare în piețele centrale. Sunt convins că avem cu toții același punct de vedere pe marginea acestei chestiuni. Cernăuțiul nu trebuie să rămână deoparte și trebuie să-și exprime poziția față de așa zisa „Lege a lui Maxim Bujanskii” , a declarat de la tribună deputatul local, Vasyl Maxymiuk.

Reamintim că astăzi, în fața Radei Supreme de la Kiev are loc un miting de protest împotriva proiectului de lege inițiat de deputatul Maxim Bujanskii (fracțiunea Slujitorul Poporului), care prevede amânarea cu trei ani a termenului trecerii la predarea în limba ucraineană în școlile cu predarea în limba rusă din Ucraina. Această trecere urmează să fie aplicată din septembrie 2020.

De menționat că în conformitate cu prevederile Legii Învățământului și Legea „Cu privire la funcționarea limbii ucrainene ca limba stat” începând cu 1 septembrie 2023 toate școlile cu predarea în limba română din Ucraina vor fi obligate să treacă la predarea în limba ucraineană. Excepție fac școlile cu predarea în limba rusă, care sunt obligate să treacă la predarea în limba ucraineană începând cu 1 septembrie 2020.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

UA: Bucovina (redacția emisiuni în limba română)
Dialogul Zilei: Legea Învățământului din Ucraina și impactul asupra școlilor minorităților naționale (20 ianuarie 2020)

Invitat special: acad. Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți.

Moderator: Romeo Crăciun

Добавить комментарий