Deputații ucraineni nu mai au imunitate

c3b410d5905f0df0bed66ad0f717933b-1280x720

Imunitatea deputaților ucraineni a fost ridicată începând cu 1 ianuarie, în urma unei decizii a Radei Supreme, care a adoptat proiectul de lege pentru modificarea articolului 80 din Constituția țării. Decizia a intrat în vigoare în prima zi anului 2020, informează kyivpost.com.

Legea înlătură din articolul 80 din Constituție dispoziția care prevede că parlamentarii nu pot fi urmăriți, reținuți sau arestați fără acordul Radei și că li se garantează imunitatea parlamentară.

În articol a rămas o singură dispoziție. Aceasta afirmă că parlamentarii ucraineni nu poartă răspundere legală pentru rezultatele la vot sau declarațiile făcute în parlament sau în organismele sale, cu excepția răspunderii pentru calomnie sau defăimare.

La sfârșitul lui 2019, președintele Volodimir Zelenski a semnat legea nr. 2237, aducând legislația privind imunitatea deputaților în conformitate cu Constituția Ucrainei.

Conform amendamentelor adoptate, cererea de autorizare a reținerii, selectarea măsurii de reținere (reținerea în arest, arestul la domiciliu), și alte acțiuni din investigație trebuie să fie convenite cu procurorul general. (S.B)

Lasă un răspuns