Deutsche Welle: „Ce șanse are comediantul care a ajuns printre favoriți la prezidențialele din Ucraina”

9b76fce32fabad27e7ae0b5721ffc02f

Rezultatele alegerilor prezidențiale din Ucraina, programate pentru 31 martie, sunt așteptate de ziua păcălelilor, 1 aprilie, iar pentru unul dintre principalii candidați nici nu se putea mai bine. E vorba despre Vladimir Zelenski, de profesie comediant, care a intrat în cursa prezidențială după ani în care și-a bătut joc de politicieni, arată Deutsche Welle într-o analiză în care încearcă să afle care sunt șansele acestuia în tensionatul scrutin de la sfârșitul lunii.

Potrivit sursei citate, Zelenski a ajuns unul dintre candidații favoriți la președinție în doar câteva luni de jonglerii verbale. Creditat în sondaje cu 20-25% din intențiile de vot, mai mult decât președintele în exercițiu Petro Poroșenko și candidata opoziției, Iulia Timoșenko, el are șanse reale să intre în turul doi.

În vârstă de 41 de ani, a devenit poate cel mai cunoscut artist de comedie al Ucrainei după două decenii de turnee în care i-a ironizat pe politicieni. Echipa sa produce show-uri de televiziune și seriale, inclusiv serialul „Slujitorul poporului”, după care și-a numit și noul său partid.

  • Deutsche Welle arată că, potrivit criticilor lui Zelenski, acesta nu este un personaj independent. E suspectat că ar avea o alianță cu oligarhul Igor Kolomoiski care deține postul de televiziune unde Zelenski își prezintă show-urile și filmele. Kolomoiski și Poroșenko s-au înfruntat de mai multe ori în trecut, pe teme precum industria petrolului sau băncile, potrivit sursei citate.

DW arată că Zelenski desfășoară o campanie definită, potrivit criticilor săi, tocmai prin populismul pe care îl ataca în trecut, programul său electoral promițând o țară fără corupție, salarii și pensii mari, șosele bune și internet de mare viteză. El spune și că e nevoie ca războiul din estul țării să se încheie, dar nu oferă soluții, cu excepția unui caz în care s-a limitat să spună că e nevoie de negocieri. Și evită pe cât poate talk-show-urile, iar unii observatori din Kiev citați de DW bănuiesc că nu vrea să fie pus în situația să admită lipsa de cunoștințe.

Pe de altă parte, succesul lui este surprinzător, potrivit analizei DW, având în vedere că în unele domenii el reprezintă opusul principalelor forțe politice: vorbește de obicei rusa și, în mare parte, reprezintă populația vorbitoare de limbă rusă din estul și sudul Ucrainei și în trecut i-a ironizat puternic pe liderii pro-occidentali și s-a purtat mai degrabă cu mănuși cu fostul lider pro-rus Viktor Ianukovici. Dar succesul lui este explicabil în parte cu dorința ucrainenilor de a vedea fețe noi în politică, iar principalul public pe care îl vizează sunt tinerii.

Totuși, continuă DW, este puțin probabilă victoria lui în alegeri, fiind un personaj prea polarizator. Dar îngreunează realegerea lui Poroșenko și câștigă mai multă recunoaștere pentru propriul său partid în vederea alegerilor parlamentare din toamnă.

Добавить комментарий