Diabeticii bucovineni lăsați fără insulină

Doctor making blood sugar test.

În regiunea Cernăuți se înregistrează peste 39 mii de bolnavi cu diabet zaharat, dintre care 6085 persoane, inclusiv 183 copii au nevoie de terapie cu insulină.

Pentru a oferi pacienților preparate insulinice atât de necesare pentru viață, începând cu luna mai a anului 2017 regiunea Cernăuți a început implementarea sistemului de rambursare a cheltuielilor pentru medicamente. A fost creat un registru al pacienților, în care, începând cu 1 ianuarie 2018, au fost incluși 5.997 de persoane. În cele din urmă s-a ajuns la concluzia că fondurile alocate în sistemul de compensații pentru medicamente, nu acoperă pe deplin cheltuielile așteptate.

Potrivit Svitlanei Șevciuk, medic specialist endocrinolog, anul acesta pentru sprijinirea bucovinenilor care au diabet zaharat, din bugetul de stat au fost alocate 21 milioane grivne, ceea ce acoperă necesitățile pacienților în proporție de circa 40%.

„Nici un raion din regiunea Cernăuți, cu excepția raionului Chițmani, nu a adoptat o alocare suplimentară de fonduri pentru asigurarea cetățenilor cu medicamente destinate tratamentului diabetului zaharat. Din păcate, oficialii din regiune cred că rambursarea cheltuielilor pentru medicamentele respective este datoria Kievului. Având în vedere faptul că reforma de descentralizare este în toi, bugetele locale trebuie, de asemenea, să fie implicate în acest proces”, susține Svitlana Șevciuk.

Specialistul a mai adăugat că comparativ cu anul trecut prețul medicamentelor pentru diabetul zaharat s-a majorat cu 12-30%.

Lasă un răspuns